Финландски учени изобретиха протеин, който се произвежда буквално от въздуха.

Белтъкът се синтезира от почвени бактерии, които се хранят с водород, добиван чрез електролиза на водата, пише BBC.

Според учените, ако електричеството се добива от възобновяеми източници, като соларни панели и вятърни турбини, въглеродният отпечатък на новия хранителен продукт би бил почти нулев.

Протеинът може да реши голяма част от проблемите в съвременното земеделие и хранителната индустрия. Пилотната фабрика Solar Foods се намира в покрайнините на Хелзинки и вече е успяла да привлече частни инвестиции в размер на 5.5 млн. евро.

Изследователите прогнозират, че още до края на това десетилетие, в зависимост от цената на електричеството, себестойността на новата хранителна добавка, наречена Солеин, може да падне под тази на соевите заместители.

Идеята е тя да няма никакъв вкус и да може да се използва в състава на всякакви хранителни продукти - от сладоледите до тестените изделия.

Освен това тя ще може да се използва и за фураж, тъй като в момента селскостопанските животни масово се изхранват със соя. Проблемът е, че соевите насаждения отнемат все повече от площта на тропическите гори.

Според изпълнителния директор на Solar Foods Паси Ваиника технологията за производството на изкуствения протеин е разработена първоначално за космическата индустрия през 60-те години на миналия век. Той се надява заводът за пълномащабно производство на новия продукт да е готов до 2025 г.

По данни на изследователския център RethinkX, т. нар. "ферментационни" протеини, какъвто е Солеин, могат да станат 10 пъти по-евтини от животинските до 2035 г. Това може да доведе и до пълен колапс в сектора на животновъдството.

Има обаче и по-скептично настроени учени, които припомнят, че тези хранителни добавки ще могат да се използват и от фермерите, като по този начин ще се понижи и цената на животинските продукти.

Статистиката обаче показва, че синтетичните белтъци са няколко пъти по-ефективни от соята, от гледна точка на необходимата площ за тяхното производство, а освен това се нуждаят и от десет пъти по-малко вода.

Въпросът обаче е свързан и с потребителските нагласи. Все пак в бъдеще много хора ще искат да ядат агнешка пържола, която изглежда като истинско месо, а не под формата на прах. Със сигурност обаче интересът на инвеститорите към храните на бъдещето нараства с всяка изминала година, пише още BBC.