Какви пари взимат най-печелившите мениджъри в Германия?

834
Какви пари взимат най-печелившите мениджъри в Германия?

Председателят на управителния съвет на Дойче Банк Йозеф Акерман през миналата година е получил заплата от над 13 милиона евро. Той стои начело на списъка на най-добре печелещите мениджъри в Германия, съобщава Дойче Веле.

Председателите на 30 фирми, листвани в борсовия индекс ДАКС, според информации на ежедневника "Ди Велт" през миналата година са заработили средно по два милиона и 700 000 евро.

Това представлява увеличение с повече от 15% в сравнение с 2005 година. Тогава ръководните сили на водещите германски концерни са получавали средно по два милиона и 400 000 годишна заплата.

Скромността не е основното отличително качество на водещите мениджъри. Списъкът на най-добре печелещите в Германия се води от Йозеф Акерман - шеф на управителния съвет на Дойче Банк.

Неговият годишен доход от над 13 милиона евро и подсигурена пенсия за 380 000 значително задминава постигнатото от втория в класацията - Хенинг Кагерман - шеф на софтуеърния гигант САП. Кагерман получава годишно по около 9 милиона евро.

Непосредствено зад него се нарежда мениджърът на Даймлер-Крайслер Дитер Цетше с около 7 милиона годишен доход. Впрочем доходите нарастваха стремително не само в средите на водещите миниджъри.

Едно от малкото изключения засегна членовете на управителния съвет на туристическия концерн ТУИ - техните средни доходи спаднаха с повече от 38 на сто.

За акционерните дружества изброените по-горе доходи, които на обикновения човек се струват почти фантастични, са изцяло нормални и легитимни.

В Германия Акерман е на върха на една класация, но в международно сравнение, неговите доходи са по-скоро средни, отколкото високи.

Ето примери: Шефът на американската банка Голдман -Сакс Лойд Бланкфейн само за 2006 година е получил близо 40 милиона евро.

Неговият колега Стен О Нийл от Мерил Линч за същия период е заработил почти 36 милиона евро. В Европа на най-високи доходи се радват Марсел Оспел - шеф на UBS-Банк - с 28 милиона евро и Валтер Кийлхолц от Креди Суис със 17 и половина милиона евро.

Германският институт за икономически изследвания в Берлин в последната си студия стига до следния извод по повод разпределението на доходите и нарастването на мениджърските заплати в Германия : богатите в страната стават все по-богати, а бедните все по-бедни - гласи заключението.

Брутният доход на останалото население - за разлика от този на мениджърските среди - не отбелязва почти никакво увеличение от 2001 година насам. А тенденцията за разтваряне на ножицата на доходите се задълбочава.

Икономическият елит в Германия - към който, според Берлинският институт за икономически изследвания - спадат около 650 ръководни мендижъри - са постигнали реално увеличение на доходите с 35 на сто.

Освен това има и една група на така наречените "свръхбогати", които са повишили доходите си дори с 50 на сто. В тази група средният прираст на доходите е бил от около 50 милиона евро.

Тези извънредно високи доходи са главно в резултат на предприемаческа дейност. Само 5 % от тези доходи са от заплати и надници. Интересен факт е също така, че сред получателите на много високи доходи в Германия има много повече предприемачи, отколкото в САЩ или във Франция например.

Бившият финасов министър, 57-годишният Хан Дук Соо е новият премиер на Южна Корея.

Това решение с голямо мнозинство взе парламентът на страната.

Неговият предшественик подаде оставка само десет месеца след началото на мандата си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg