Какво да очакваме тази седмица на Уолстрийт?

502
Какво да очакваме тази седмица на Уолстрийт?

След поскъпвания в две поредни седмици, щатските индекси са на път да навлязат в положителна територия за 2010 г., но започващата седмица крие препятствия, които биха могли да попречат на импулса, пише CNNMoney.

Тази седмица се очакват редица данни за жилищния пазар, заетостта и ръста на БВП. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще се яви пред Конгреса, за да говори за състоянието на икономиката и за монетарната политика. Също във Вашингтон законодателите ще обсъдят изтеглянето на автомобили на Toyota от пазара, бюджета, състоянието на банковата система и дали са нужни още мерки за стимулиране на икономиката.

Четирите седмици на спад на пазарите бяха последвани от две седмици на ръст, след като опасенията около забавянето на икономиката на Китай и кризата с Гърция започнаха да отслабват. Индексът S&P 500 падна с 9.2% между върховите нива от януари 2010 г. и дъната от началото на февруари. Понижението не съвпада с техническото определение на корекция, но беше достатъчно, за да привлече купувачи към пазара.

Dow Jones, Nasdaq и S&P 500 обаче се намират на нива близки до тези от края на миналата година и инвеститорите вероятно трудно ща повишат още цените на акциите, особено на фона на опасенията по отношение на безработицата, дефицитът на САЩ, инфлацията и политиката на ФЕД.

Ето и кои са по-големите събития през тази седмица, които инвеститорите на Уолстрийт ще следят:

Понеделник: Конгресът отново ще заседава. Освен това, допълнителните постановления от закона за кредитните карти от 2009 г. влизат в сила.

За понеделник не се очакват отчет на компания или икономически данни, които да повлияят на пазара.

Вторник: Индексът S&P/Case-Shiller, следящ цените на жилищния пазар, се очаква да отчете спад във втори пореден месец, понижавайки се с 3.1% на годишна база през декември, показва проучване на Briefing.com сред икономисти.

Индексът на потребителското доверие на Conference Board също се очаква във вторник като прогнозите са за спад до 55 пункта през февруари в сравнение с 55.9 пункта през януари.

Компаниите от Fortune 500 Home Depot и Target се очаква да обяви резултатите си.

Във Вашингтон Комисия по финансови услуги към Камарата на представителите в Конгреса ще обсъди дали са нужни още финансови стимули за икономиката.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите също така ще обяви тримесечните печалби на финансовата индустрия, както и проблемния списък на банките.

Сряда: Правителствени данни за продажбите на нови жилища за януари. Очакванията са, че продажбите са се възстановили до известна степен след спада до деветмесечeн минимум през декември.

Във Вашингтон Бюджетната комисия към Камарата на представителите в Конгреса ще обсъди бюджета на Министерството на финансите за финансовата 2011 г. Министърът на финансите Тимъти Гайтнър ще присъства на дискусията.

Комисията по надзор към Камарата на представите в Конгреса ще обсъжда изтеглянето на автомобили от пазара от страна на Toyota. Главният изпълнителен директор на компанията Акио Тойода ще присъства.

Четвъртък: Натовареният ден за икономически новини ще започне правителствените данни за седмичния брой на молбите за помощи при безработица.

Около 460 000 американци се очаква да подадат първоначални молби за помощи, в сравнение с 472 000 в предходната седмица.

Индексът на поръчките на дълготрайни стоки за януари също се очаква в четвъртък. Прогнозите са за ръст от 1.5% след повишение от 0.3% в предходния месец.

Очаква се и индексът за цените на жилищата на Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA).

Във Вашингтон президентът Барак Обама ще свика двупартийна среща по въпросите на здравеопазването.

Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите в Конгреса ще обсъжда заплащането на ръководителите във финансовата индустрия.

Петък: Поредният натоварен откъм икономически новини ден ще започне с публикуването на данните брутния вътрешен продукт. БВП се очаква да остане без промяна на ниво от 5.7%, без промяна в сравнение с първоначалните данни.

Индексът за делова активност Chicago PMI също се очаква в петък. Прогнозите са за спад до 59.0 пункта през февруари, в сравнение с 61.5 пункта през януари.

Ревизираният индекс на потребителските нагласи на Мичиганския университет се очаква да е нараснал до 74 пункта, в сравнение със 73.7 пункта преди това.

Данните за продажбите на съществуващи домове също ще бъдат обявени в петък малко след началото на търговията. Очакванията са за ръст през януари, след отчетения спад през декември.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg