Какво е стагфлация и завръща ли се тя отново?

4852
Какво е стагфлация и завръща ли се тя отново?

© Pixabay.com

Ако думата "стагфлация" се спомене пред някой, който е следил щатската икономика през 70-те години на миналия век, това може да предизвика остра реакция.

Този феномен, описващ период, в който инфлацията расте, а ръстът на икономиката е в застой, беше кошмар за политиците, оставяйки им малко възможности за ограничаване на цените, без да увредят икономиката.

В крайна сметка, тогавашният председател на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър е принуден да вдигне лихвите до безпрецедентни нива, за да постави инфлацията под контрол.

Лошата новина е, че десетилетия по-късно отново се заговори за стагфлация.


"Може да се твърди, че в момента вече има лека стагфлация," написа наскоро в свой материал икономистът Нуриел Рубини. "Инфлацията нараства в САЩ и много други развити икономики, а икономическият растеж се забавя рязко, въпреки огромните парични, кредитни и фискални стимули."

Рубини е наричан Доктор Дуум (от англ. "doom" - гибел, мрачна съдба) заради мрачните си прогнози за икономиката. Неговото твърдение обаче има своите основания. През август във Великобритания инфлацията нараства с най-бързи темпове от поне от 24 години.

В САЩ потребителските цени се повишават с 5.3% за годината, приключила през август и с 0.3%, в сравнение с юли. Положението с инфлацията е по-добре, в сравнение с предходните месеци, но нивото е доста над границите отпреди пандемията.

Междувременно, икономисти занижават прогнозите си за икономическия растеж, тъй като отчитат ефекта от силно заразния Делта вариант на коронавируса, който идва в период, в който някои мерки за стимули биват изтегляни.

Продължителният период на стагфлация обаче все още не е основното предположение за това как ще се развият нещата сред икономистите и инвеститорите на Уолстрийт.

"Това постоянно състояние ли е или пък е свързано повече с повторното отваряне на икономиката? Смятам, че по-голямата част е временно," казва пред CNN Business Нийл Шиъринг, старши икономист в Capital Economics.

Има обаче причина да се обръща сериозно внимание на случващото се. Въпреки че Федералният резерв също твърди, че инфлацията напоследък е временна и ще отмине, след като натискът след пандемията върху веригата на доставки и пазара на труда отслабне, потребителите проявяват признаци на нарастващо безпокойство.

Миналата седмица подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк публикува най-новото си проучване за потребителските нагласи. Данните сочат, че очакванията по отношение на инфлацията през идната година са рекордно високи, както и тези за тригодишен период. Проучването започва да се публикува през 2013 г.

Цените вървят нагоре навсякъде по света. Въпросът е докога? Неочакваният икономически бум след пандемията генерира и неочаквана инфлация

Икономистите следят отблизо очакванията за инфлацията, защото биха могли да насърчат работниците да настояват за по-голямо заплащане. Ако на потребителите се плаща повече, тяхната покупателна способност нараства и компаниите може да повишат цените, започвайки целия цикъл наново.

В изпратено наскоро уведомление до клиентите анализаторите от Bank of America Осунг Куон и Савита Субраманиан също изразяват опасения относно енергийните цени. До голяма степен се счита, че петролната криза от 1973 г. задълбочава проблемите с инфлацията.

"Въпреки че това не е основният ни сценарий, стагфлацията винаги е била придружавана от сътресения на петролния пазар, а на фона на скачащите цени на суровия петрол напоследък, вследствие на затруднения с около предлагането, рискът от сътресения на петролния пазар е нараснал," казва Куон и Субраманиан.

Какво предстои?

Икономиката показва известни признаци на устойчивост в условията на Делта варианта. Куон и Субраманиан обаче съветват клиентите си да помислят за акции с добър дивидент и книжа на малки компании, които са по-защитени от инфлацията.

Междувременно, хората, които управляват икономиката, трябва да претеглят една сложна матрица от фактори. Ръководители на Федералния резерв и на Централната банка на Англия, които ще проведат своите срещи тази седмица, трябва да решат дали да се придържат към оценката си, че този проблем е мимолетен.

Това би им позволило да започнат методично да изтеглят кризисната подкрепа. Със зачестяването на приказките за стагфлация обаче тези решения няма да са лесни.

"Предстоят няколко неудобни месеца за централните банки," казва Шиъринг.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg