Китай продължава с рестриктивни действия за "охлаждане" на икономиката си

1349
Китай продължава с рестриктивни действия за

Централната банка на Китай повиши задължителните минимални резерви на банките в страната за седми път в рамките на последните 11 месеца в усилията си да охлади ръста на бързоразвиващата се китайска икономика.

Така банките в страната ще трябва да заделят за резерви 11% от вложените в тях допозити от 15 май, в сравнение с 10.5% към момента.

Целта на увеличаването на задължителните резерви е да се ограничи кредитната активност на банките, изразяваща се в повишаващо се потребление от китайските граждани.

От спада си на 27 февруари до момента основният китайски индекс е регистрирал повишение от 41%, което повишава опасенията за балонизиране на фондовите индекси в страната. Повишение отчита и инфлацията в страната.

Инфлацията достигна двегодишен максимум през март в размер на 3.3% на годишна база, посочиха по-рано изнесени правителствени данни.

Ръстът на китайската икономика отбеляза повишение от 11.1% през първото тримесечие на годината в сравнеие с 10.4% година по-рано. Данните допълнително повишиха притесненията на правителството за “трудно презимяване” на икономиката на страната.

Брутният вътрешен продукт на Китай се е повишавал с по над 10% годишно през последните четири години, като ръстът му от 10.7% през изминалата бе и най-големия му такъв от 11 години насам.

Анализатори очакват следващите правителствени действия за охлаждане на “нагорещената” китайска икономика да са повишение на краткосрочните лихви в страната.

Централната банка повиши равнището на лихвите в Китай три пъти от април миналата година, което ги отведе до осемгодишен максимум при ниво от 6.39% на годишна база.

Китайската национална валута е с позволено движение в рамките на 0.3% на ден спрямо долара, като от частичната валутна либерализация през юли 2005 година юана е поскъпнал едва с 7.2% спрямо долара.

Специалисти прогнозират, че по-нататъшни действия по либерализиране на валутната търговия биха довели до поскъпване на юана и естествено забавяне на ръста на най-бързоразвиващата се основна икономика в света.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg