Китай закрива предприятия от тежката си металургия

1930
Китай закрива предприятия от тежката си металургия

Китайските власти решиха да изведат от експлоатация остарелите си предприятия от тежката металургия, пише WSJ. През тази година от КНР планират да закрият заводи, с общ годишен капацитет от 16 млн. тона стомана, заяви инспекторът от департамента за суровините и материалите към министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай Дзя Инсун.

КНР многократно е заявявала необходимостта от намаляване на свръх капацитета в стоманодобивната промишленост и ето, че думите на бюрократа подхраниха предположенията, че властите на страната възнамеряват да ускорят този процес.

През март Пекин обяви плановете си за ликвидиране на заводи с общ годишен капацитет от 25 млн. т. до края на 2011 г. Ако ли пък съкращаването, обявено от Дзя Инсун се осъществи, Китай ще изпълни мартенските си планове на две трети още през първата от трите години срок.

Китай планира още и да продължи с подкрепите за икономиката, независимо, че мерките, насочени към ускоряване на икономическия ръст, могат да доведат до образуването на нови „балони" на пазарите на активи.

Миналата седмица Търговската палата на ЕС в Китай предупреди, че употребата на средства за стимулиране на програми по увеличаване на излишни производствени мощности може да увеличи напрежението в търговските отношения с КНР. Това е така, защото светът едва ли ще реагира положително на наводнените с китайски стоки пазари, пише WSJ.

Местните чиновници се опитват да реформират онези отрасли, при които проблемите са най-ярко откроени, в частност производството на стомана, цимент и стъкло. Според данни на министерството на промишлеността и информационните технологии на КНР в страната днес се строят стоманодобивни заводи с планиран общ капацитет от около 58 млн. т. на година. Така наличните мощности (около 600 млн. т. на година) ще надвишат текущото вътрешно търсене с близо 200 млн. т.

През тази година производството на стомана в Китай достига рекордни стойности - през октомври КНР произведе 51.75 млн. т. стомана (втора рекордна стойност след августовските показатели от 52.33 млн. т.), което е с 42% над обемите на производство през същия месеца на 2008 г. Според прогноза на Асоциацията на производителите на чугун и стомана в Китай, производството на стомана през тази година ще достигне 565 млн. т., като за периода от януари - октомври са произведени 472.5 млн. т.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg