Китайската икономика нарасна с 6.9% през 2017 г.

840
Китайската икономика нарасна с 6.9% през 2017 г.

© Pixabay

Представянето на китайската икономика през 2017 г. надмина прогнозите, което доведе до ускорен темп на растежа – нещо, което се наблюдава в Китай за първи път от 2010 г. насам. 

Брутният вътрешен продукт на втората най-голяма икономика в света (ако не броим ЕС, който иначе заема тази позиция – бел. ред) е нараснал с 6.9% през миналата година.

Това е най-високият ръст за страната в последните 3 години, въпреки политиките, които целят намаляване на риска, свързан с прекомерното увеличение на дълга, предава Financial Times. 


За добрия резултат спомага и представянето през последното тримесечие на миналата година, когато икономиката на страната е нараснала с 6.8% на годишна база – точно толкова, колкото прогнозираше китайското правителство.

Прогнозата за икономическия растеж през 2017 г. бе за увеличение в размер на 6.5%.

В началото на тази година редица анализатори очакваха китайските власти да представят солиден икономически растеж, тъй като през октомври миналата година се състоя конгресът на Комунистическата партия, на който президентът на страната Си Дзинпин утвърди властта си.

Управляващите постигнаха настоящия икономически растеж, докато наложиха мерки за значително свиване на растежа на кредитирането в страната.

Това се случи след години, в които икономистите предупреждаваха, че годините на агресивни кредитни стимули създават големи рискове.

Съотношението дълг към БВП намаля през първата половина на миналата година за първи път от 2011 г. насам, според някои изчисления.

Китай купува рекордни количества суровиниВъпреки свиването на индустриалното производство и затягането на екологичните норми, Китай продължава да бъде най-големият потребител на сурови материали в света

Анализаторите обаче прогнозират, че компромисът между растежа и задлъжнялостта ще забави представянето на пазара на имоти, а засиленият контрол върху разходите на местните власти за инфраструктурни проекти може да навреди на икономическия растеж. 

Икономистите изтъкват още, че силният ръст в кредитирането от 2016 г. е повлиял положително на икономическия растеж през миналата година, докато затягането на стимулите през 2017 г. ще има точно обратния ефект през настоящия период.

Ръст на БВП на Китай - номинален срещу реален

(годишен растеж в %)

източник: FInancial Times/Natioanl Bureau of Statistics; CEIC

Една от главните теми, които засегна президентът Си Дзинпин по време на речта си на Конгреса, бе навлизането в „нова ера”, в която Китай ще приоритизира качеството на растежа за сметка на количеството. Това включва фокусиране върху опазване на околната среда и индустриално надграждане.

Според мнението на неназован икономически съветник, цитиран от FT, Китай ще изостави дългосрочните си цели за размера на БВП, които, според критиците, са поставили управляващите в позиция на отпускането на агресивни стимули, които обаче създават дългосрочен риск от задлъжнялост и безсмислени инвестиции.   

Така или иначе, правителството все още не е посочило прогнозата си за растеж през настоящата 2018 г. Нещо, което ще се случи по време на годишната парламентарна сесия през март месец.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg