Китайските индекси с повишение от близо 10%

592
Китайските индекси с повишение от близо 10%

Китайските индекси отбелязаха повишение от близо 10% след решението вчера на регулаторните органи да намалят таксите при търговия с акции на фондовата борса три пъти - от 0.3 на 0.1%.

Действието инициира ръст на основния китайски индекс Shanghai Composite Index от 9.6% в ранната му търговия днес до ниво от 3 593.2 пункта, като инвеститорите купуваха след седмици на слабост на борсовите индекси.

По-късно обаче част от повишението на индекса бе заличено до 7.2% при ниво от 3 515.6 пункта.

Действието стана реалност в резултат на усилията на правителството да се ограничи спадът на китайските индекси, които водят до значителни загуби за инвеститорите.

От началото на годината основните индекси в страната са се понижили с близо 35% в резултат на кризата, обхванала ипотечните пазари и прехвърлила се на финансовите.

От рекордно високите си стойности, регистрирани през октомври миналата година, някои от водещите индекси са отбелязали понижение от по над 50%.

За да ограничи нарастващата маса от инвеститори, правителството повиши данъка върху транзакциите с финансови активи до 0.3% в края на май миналата година.

Това се наложи, след като рекорден брой сметки от близо 300 000 на ден се откриваха ежедневно няколко седмици преди въвеждането на рестриктивните действия.

Ограничително действие, предприето тогава, инициира понижение на широкия индекс CSI 300 от позволените за деня 10%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...