Китайските индекси се повишават до нови рекордни стойности

383

Китайският основен фондов Shanghai Composite Index индекс се повиши до нова рекордна стойност, след като през първия работен ден на новата седмица добави 2.7% към стойността, си до ниво от 2 908.77 пункта. Другият основен индекс Shenzhen Composite Index регистрира повишение от 3.2%, до ниво от 693.69 пункта.

Ръстът се предопредели от повишението на автомобилните и металодобивните компании, след последните данни, посочили страната като втория най-голям автомобилен пазар в света.

Акциите на Anhui Ankai Automobile се повишиха с позволените за деня 10% до ниво от 4.37 юана, докато тези на производителя на камиони - CNHTC Jinan Truck добавиха 9.9% до ниво от 28.5 юана.

Повишение от 4% регистрираха и книжата на стоманодобивната компания Laiwu Steel Corp., след като компанията майка – най-големият световен производител на стомана - Arcelor Mittal Steel, се е съгласила да удължи срока за придобиването на пакет от китайската компания.

През февруари миналата година бе постигнато споразумение за закупуване на 38.41% от китайската компания в сделка на стойност 1.8 млрд. юана (230 млн. долара), като сделката все още очаква разрешение от страна на регулаторните органи.

Допълнително повишението на китайските индекси се предопредели и след срещата през уикенда на лидерите на управляващата в страната партия, на която те принципно са се споразумели да продължат с реформите за стимулирането на китайския фондов пазар, коментират анализатори.

Новите счетоводни и данъчни стандарти също оказват подкрепа и стимулират покупките на китайски акции от страна на инвестиционните фондове.

Покупките на чуждестранните инвеститори се предопределят и от очакванията за по-нататъшно поскъпване на китайската, спрямо останалите основни валути, в резултат на изявеното желание от страна на управляващите да продължат с валутната либерализация.

Добри остават и перспективите пред ръста на китайската икономика, която през последните няколко години регистрира ръст от около 10%.

Намаляват и притисненията на инвеститорите, че забавянето на щатската икономика ще е дългосрочно и ще доведе до силно забавяне на световноикономическия ръст, след добрите макроданни, изнасяни за най-голямата световна икономика през последните седмици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...