Климатичните промени ще струват до 90 млрд. долара годишно

712
Климатичните промени ще струват до 90 млрд. долара годишно

Приспособяването към климатичните промени ще струва на развиващите се страни между 75 и 90 млрд. долара годишно в периода между 2010 и 2050 г., става ясно от проучване на Световната банка.

Прогнозите са направени на базата на предположение, че температурите в световен мащаб ще се покачат с около 2 градуса през следващите 4 десетилетия, пище Earth Times.

Най-високи ще са разходите за страните в Азиатско-тихоокеанския регион, следван от Латинска Америка и екваториалните части на Африка - казва Уарън Евънс - директор на отделна по околната среда към Световната банка.

Голяма част от разходите за адаптация би трябвало да се заплащат от местните правителства, но банката отбелязва, че прогнозните разходи са подобни на сумите, които в момента се харчат от индустриализираните страни за международни помощи.

Икономическият ръст е най-силната форма за приспособяване към промените. Евънс отбелязва, че всички правителства в бъдеще ще трябва да отчитат тези разходи към националните си планове за развитие.

В проучването на се представя разработка колко трябва индустриалните държави да допринесат за подпомагане на развиващите се страни, което е един от най-спорните въпроси обсъждани на конференцията за климатичните промени, провеждаща се в Банкок.

Сред най-важните решения, за които трябва да се споразумеят развитите страни, е за драстично намаляване на въглеродните емисии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg