Когато един министър на Берлускони заглуши един икономист

1128
Когато един министър на Берлускони заглуши един икономист

Може ли един изблик на гняв да промени историята?

Годината е 2006 г., мястото- Давос. Икономистът Нуриел Рубини, който предсказа ипотечната криза през 2008 г., държи реч, посветена на единната валута и рисковете пред нея, когато е прекъснат от възглас: „Връщай се в Турция!“. Репликата е на побеснелия италиански министър на финансите Джулио Тремонти.

Какво се случи?

„Това, което ме притеснява, е че единната европейска валута (...) увеличава разликите в икономическото представяне на различните страни на зоната, особено по отношение темповете на растеж. Тези различия в икономическото представяне са сериозен проблем пред някои страни като Италия, Гърция, Испания или Португалия. И в крайна сметка това може да доведе до срив на системата", заявява икономистът през 2006 г. и продължава:

"За съжаление, липсата на сериозни икономически реформи в Италия предполага все по-голям риск тя да последва пътя на Аржентина. Това не е окончателно заключение, но ако Италия не предприеме реформи, не е изключено да последва нейното излизане от еврозоната до пет години ."

Това идва твърде много за италианския финансов министър Тремонти, който не успява да сдържи гнева си, и избухва с репликата: „Върви си в Турция“.

Избухване, за което Рубини си спомня в блога си: „Обърнах му внимание, че самият Силвио Берлускони, шефът на г-н Тремонти, публично заяви, че еврото е бедствие за Италия.

Тук той отново ме прекъсна:" Вие нямате никаква логика". В този момент аз реших да не му обръщам повече внимание и продължих експозето си“, спомня си икономистът.

„Сигурно беше, че с толкова патетични лидери като него, Италия щеше да се сблъска с икономическа катастрофа и да й се наложи да напусне еврозоната през задната врата“, пише Рубини в блога си, връщайки се към случката.

Още едно пророчество, което не е невъзможно да се изпълни.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg