Корпорациите плащат по-малко данъци спрямо десетилетие назад

1518
Корпорациите плащат по-малко данъци спрямо десетилетие назад

© Pixabay

Големите мултинационални компании плащат значително по-малко данъци спрямо периода от преди финансовата криза, която настъпи през 2008 г.

Десетилетието на правителствени усилия за свиване на дефицита и реформиране на данъчната система изглежда е подминало големите компании, сочат изчисления на Financial Times.

Ефективната данъчна ставка - дялът от печалбата, който отива за данъчни плащания, според отчетите на компаниите, е спаднал с 9% (два процентни пункта) спрямо 2008 г. насам.

Това се случва на фона на усилията на националните правителства да пресекат практиките за избягване на данъци. Смъкването на корпоративните данъци в отделните държави обяснява само половината от отчетения спад в данъчните задължения, което означава, че мултинационалните компании успяват да изпреварят усилията за затягане на данъчната събираемост.

FT е изготвил изводите си на база преглед на финансовите отчети от последните 25 години на 10-те най-големи публични компании по размер на пазарната им капитализация във всеки от деветте сектора.

Данъчните задължения на 10-те мултинационални компании с най-много налични средства държани в чужбина също попадат в сметката.

Резултатът от всичко това показва, че корпоративният принос към публичните финанси е намалял спрямо 2008 г. като пропорция от печалбите.

Ефективна корпоративна данъчна ставка по сектори (%); източник: FT, S&P Capital IQ

В дългосрочен план картинката е още по-интересна, тъй като ефективните корпоративни данъчни ставки са намалели с 1/3 спрямо 2000 г., от 34% до 24%.

По думите на Михир Десай, професор по финанси и право в Харвардския университет, въпреки че има видими и шумни кампании за затягане на данъчната събираемост, през периода се наблюдава сериозно смъкване на данъчните ставки, както и практики за данъчни облекчения в сферата на интелектуалната собственост, които влияят на динамиката на данъчната събираемост.

„Наречете го велика ирония или лицемерие, но определено е едното от двете“, казва Десай.

От периода на финансовата криза до сега средната ефективна данъчна ставка е намаляла с около 13% за най-големите технологични и индустриални компании, сочи проучването на FT.

Данните показват, че през периода в държавите от Организация за икономическо сътрудничество и развитие се наблюдава тенденция за смъкване на корпоративните данъчни ставки, на фона на повишаване на данъчната тежест за потребители и работници.

От 2008 г. държавите са намалили основните си корпоративни данъчни ставки с 5%, докато осигуровките, свързани с пенсионната система, са нараснали с 6%, сочат изчисления на база данните на KPMG.

„Това е състезание между правителствата и не виждам как някога ще спре“, казва Майкъл Деверю, професор по корпоративно облагане в Оксфордския университет. По думите му, последното смъкване на основните корпоративни данъчни ставки в САЩ ще подхване горепосоченото състезание.

Европейският комисар по данъчната политика Пиер Московиси посочва, че държавите имат свободата да определят сами корпоративните си данъци, но подчертава, че ще е нужна международна данъчна реформа.

„Нека не правим грешка: не основните корпоративни данъчни ставки провокират данъчно избягване и агресивно данъчно планиране. Това идва от схеми, които улесняват прехвърлянето на печалбите“, казва той.

ЕК задължи Apple да плати рекордна глоба на ИрландияРешението на ЕК отново поставя въпроса за това кой управлява света - държавите или гигантските корпорации

Политическата вола за пресичане на тези практики за прехвърляне на печалбите в страни с ниски данъчни ставки е силна, още повече, че в светлината на прожекторите попаднаха компании, като Apple, Google и Amazon.

Данните показват, че много големи технологични компании плащат значително по-ниски данъци върху печалбата си, натрупана в чужбина, отколкото върху тази, генерирана на домашните си пазари. Самите компании посочват, че не нарушават законите и плащат толкова, колкото се изисква.

Към края на миналата година американските компании притежаваха близо 2.6 трилиона долара под формата на необложени налични средства, които се съхраняват в чужбина, сочат данните на Института по данъчно облагане и икономически политики.

Данъчните промени, които въведе Тръмп, обложиха тези пари с еднократен данък в размер на 15.5%. На фона на това, САЩ намали корпоративния данък от 35% на 21%.

Еднократният данък донесе на Вашингтон приходи в размер на 400 мрлд. долара, но смъкването на основната корпоративна данъчна ставка спести на бизнеса 500 млрд. долара.източник: FT

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...