Крайно бедното население на света продължава да намалява заради ръста на икономиките

509
Крайно бедното население на света продължава да намалява заради ръста на икономиките

Бедността в световен аспект е продължила да се понижава през първите четири година на 21-ви век, сочи доклад на Световната Банка.

Населението, живеещо с под 1 долар на ден се е понижило до 18.4% през 2004 година до 985 млн. души по света, сочи още докладът. За сравнение, през 1990 година броят му е възлизал на 1.25 млрд. души.

Понижение бележи и броят на населението, живеещо с по 2 долара на ден до 2.6 млрд. души, или близо половината от това на страните от развиващите се страни, според доклада на Световната Банка.

До голяма степен за подобряването на положението е съдействал стабилният ръст на икономиките на развиващите се страни, регистрирали ръст от 3.9% средно годишно за последните няколко години.

Значително понижение се е наблюдавало при крайно бедните в Китай, като икономиката на страната е регистрирала ръст от над 10% през последните четири години.

В африканските държави близо 298 млн. души са живели с под един долара на ден през 2004 година, което е почти същото им ниво, в сравнение с 1999 година.

Анализатори коментират обаче, че ръстът на икономиките на страните сам по себе си не може да доведе до трайно намаляване на бедността, като е необходима и държавна политика в тази насока по отношение на здравеопазване и образование, както и подобряване на бизнес-средата.

Статистиката продължава да се затруднява от липсата на база от данни или на надеждни такива от най-бедните страни в света.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg