Близо 200 ресторанта затварят врати в Хонконг на година, тъй като икономическият спад "изяжда" апетита на хората.

Това пише вестник "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от ДПА. Броят на ресторантите в 7-милионния град, известен със смесената си кухня - китайска и западна, е намалял от 12 354 през 2005 г. до 11 539 през 2008 г., пише изданието.

Броят на хората, работещи в ресторанти, за същия период обаче е нараснал от 185 853 до 224 210 на фона на закриването на по-малки ресторантчета и процъфтяването на големи ресторантьорски вериги.

Данните на правителствената статистическа служба изглежда показват, че тенденцията е да се преминава към по-евтини вериги ресторанти, докато по-малките и често по-скъпи специализирани ресторанти губят клиентела.

Дори след загубата на над 800 ресторанта за тригодишния период в Хонконг на 600 жители все още се пада по един ресторант. Освен това в града има толкова ресторанти, че човек може да се храни на различно място всеки ден в продължение на 31 г.

Източник: БТА