Кризата в еврозоната - още една година

1096
Кризата в еврозоната - още една година

Симптомите на дълговата криза в еврозоната ще продължат да съществуват най-малко още една година.

Това показа анкета на Ройтерс сред 60 икономисти. Те смятат, че правителствата ще продължат борбата си за ограничаване на огромните дългове още известно време.

Забавянето на икономиката на САЩ представлява най-голямата опасност за стабилното възстановяване на икономиката в еврозоната, сочат резултатите от проучването. Затягането на финансите и безпокойството, свързано с дълга, също се смятат за сериозни рискове за растежа в еврозоната.

Кризата в анкетата е определена като ситуация, когато разликата в доходността на 10-годишните държавни облигации на най-малко две страни от еврозоната надхвърли 100 базисни пункта (1 на сто) спрямо държавните облигации на Германия (тоест ако инвеститорите искат по-висока премия за да купуват ДЦК на по-слабите страни).

Тази ситуация ще продължи най-малко година, според 55 от анкетираните икономисти. Двайсет и шест от тях посочват, че тя ще продължи най-малко 2 години.

Няколко правителства от еврозоната се ангажираха със строги мерки на икономия, за да си върнат контрола върху раздутия бюджетен дефицит, макар че много от програмите им са все още на ранен етап.

Според анкетираните икономисти шансовете на Гърция да преструктурира суверенния си дълг през следващите пет години са 43%, което е с 10 процентни пункта повече в сравнение с анкетата от май, когато беше пикът на нестабилността на европейските финансови пазари.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets after the crisis
# 0
10:08 | 20 August 2010
Доброто за България е, че не е в еврозоната и има валутен борд. Дълговата криза в европейските страни като Гърция, Испания, Италия и др., причини нестабилността на европейските финансови пазари.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg