Лидери сме по бедност в Европа

3027
Лидери сме по бедност в Европа

 

През миналата година 119.6 милиона души, или 24.2% от населението на ЕС, са били под линията на бедността или заплашени от бедност, сочи доклад на Евростат. За сравнение този процент е бил 23.4% през 2010 година, а през 2008 година процентът е възлизал на 23.5.

България за пореден път оглавява класацията на страните, най-заплашени от бедност, като цели 49% от населението попадат в тази графа.


За сравнение втори в класацията са Румъния и Латвия, като и в двете страни процентът е 40, следвани от Литва с 33% и Гърция и Унгария с по 31%.

С най-нисък процент хора , заплашени от бедност, са Чехия с 15%, следвана от Холандия и Швеция с 16% и Люксембулг и Австрия с по 17%.

43.6% от българите живеят в  тежки материални лишения, като по този показател бием отново всички, а процентът на втората най-близка до нас страна е Латвия с 30.9.

В тази група влизат лица, при които липсата на средства прави трудно това да посрещнат елементарни разходи за живот, като плащането на сметките си за отопление или да си позволят едноседмична почивка в годината.

Общо 22.3% от населението у нас е заплашено от риск от бедност след социални трансфери, според статистиката на Евростат.

По отношение на лицата между 0 и 59 години живеещи в домакинства с много нисък интензитет на работещи в него процентът от 11 е близък до средния за ЕС в размер на 10. Под нисък интензитет се приема невъзможност на възрастните да работят през повече от 20% от времето през предходната година.

Това което е наистина притеснителното е фактът, че процентът на хората попадащи поне в една от трите посочени категории в страната ни непрекъснато се  повишава, като през 2008 година е бил 38.2%, през 2010 година е бил 41.6% и е достигнал  49.1% през миналата година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

важно е да си лидер
# 0
16:12 | 3 December 2012
ДА лидери сме и нашите любими политици здраво се борят да не изпуснем лидерската позиция...:)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg