Литва ще инвестира до 500 млн. долара в България

520
Литва ще инвестира до 500 млн. долара в България

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин проведе днес среща с гостуващия в София министър на външните работи на Република Литва Петрас Вайтиекунас, предаде БГНЕС по информация на пресцентъра на МВнР.

На разговорите бе отбелязана високата динамика в развитието на двустранните отношения в политическата и икономическата области. Констатирано бе сходство в позициите по много актуални въпроси от дневния ред на Европейския съюз и НАТО.

Министър Калфин изрази задоволство от факта, че неговият литовски колега води със себе си голяма бизнес делегация, което свидетелства за сериозните намерения и големите перспективи пред двустранното бизнес-сътрудничеството с Литва.

От своя страна министър Вайтиекунас заяви, че очаква многократно увеличаване на литовските инвестиции в България, които могат да достигнат от настоящото си ниво от 10 млн. долара до 500 млн. долара в близко бъдеще.

Вицепремиерът посочи, че 60% от търговията с Балтийските държави е с Литва и че предстоящото отваряне на литовско посолство в София е знак за важността, която придават двете страни на отношенията си.

Двамата министри обсъдиха възможностите за активизиране на сътрудничеството в области от взаимен интерес като транспорта, туризма, културата и образованието, селското стопанство, отбраната и строителството.

Министър Калфин запозна своя колега с политиката на България за присъединяване към Шенгенското пространство, Еврозоната и усилията на правителството по реформата в съдебната система и борбата с организираната престъпност.

На срещата бяха обменени мнения по новия Договор от Лисабон на ЕС и негово бъдещо функциониране в различни аспекти, сред които и организацията на Европейската дипломатическа служба.

Министрите Калфин и Вайтиекунас констатираха близки позиции по обстановката в Западните Балкани. Двамата се обявиха за активизиране на Политиката на ЕС за съседство в източно направление към държавите от Черноморския регион и Централна Азия. Като важен инструмент в това отношение бе посочена и инициативата Черноморска синергия.

Министрите изразиха становището, че връзките между Русия и ЕС са от стратегическо значение и трябва да се изграждат върху общите европейски ценности. Посочено бе също, че ЕС трябва да търси нови форми на тристранни и многостранни механизми за динамизиране на своята Политика за съседство. Необходимо е да се работи активно и за решаване на замразените конфликти, заявиха още министрите.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg