Лондон се обърна срещу хеджфондовете в търсенето на виновник

612
Лондон се обърна срещу хеджфондовете в търсенето на виновник

Лондон се обръща срещу възлизащата на над 450 млрд. долара индустрията на хеджфондовете, която помогна на града да се превърне в претендент за световната финансова столица, пише Bloomberg.

След като Lehman Brothers Holdings Inc обяви банкрут, а HBOS Plc беше продадена принудително с помощта на правителството, регулаторните органи и законодателите във Великобритания намериха виновник – 980-те хеджфонда, базирани на Острова, главно в Лондон.

Ръководителят на фонда Harbinger Capital Partners Филип Фалконе беше набелязан от Дейли Мирър. В статия на първа страница на 18 септември таблоидът го описва като “алчна свиня” заради късите продажби на акции на базираната в Единбург HBOS.

Финансовият регулаторен орган на Великобритания първи забрани късите продажби на акции сред световните регулатори, след като банковите акции се обезцениха, а Lehman фалира. Фондовете в момента се приспособяват към загубите от основната си стратегия за хеджиране, имат проблеми с изваждането на активите си от Lehman и сега се сблъскват с враждебна реакция от страна на политическите кръгове. Законодателите настояват за по-строг контрол.

Представители на финансовата индустрия смятат, че по-строгият контрол е неизбежен, тъй като властите се опитват да предпазят банките от спекуланти. Акциите на HBOS, най-големият ипотечен кредитор във Великобритания, се обезцениха с 33% за три дена през миналата седмица, преди банката да се съгласи да бъде закупена от Lloyds TSB Group Plc в сделка подкрепена от правителството.

RAB Capital Plc и GLG Partners Inc. са между фондовете, които имат пари свързани с Lehman, една от брокерските къщи, които допринесоха за кризата с високорисковите ипотеки.

Преди кредитните пазари да блокират, Лондон е бил по-добро място за алтернативните инвестиционни компании, според Дарън Фокс, адвокат в Simmons & Simmons, консултиращ хеджфондове.

Хеджфондовете във Великобритания са наброявали 984 към края на миналата година, а активите им са съставлявали 80% от тези на европейската индустрия на хеджфондовете, показват данни на базираната в Лондон EuroHedge. Техните активи в Европа са нараснали повече от 10 пъти от 2000 г. насам, когато индустрията е управлявала около 46 млрд. долара.

Министър-председателят Гордън Браун, който подкрепя забраната на регулатора, заяви, че редно да бъдат спрени късите продажби на акции след като група хора са се възползвали от пазарната ситуация.

Преди забраната за къси продажби на акции на 34 финансови компании регулаторът въвеждаше на два пъти спешни правила, които също бяха насочени към инвестиционните стратегии на хеджфондовете.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...