Лятно настроение посред зима обзе Уолстрийт

1055
Лятно настроение посред зима обзе Уолстрийт

Ведрото настроение на щатските борси се задържа и в четвъртък, като основните бенчмарк индекси останаха на позитивна територия въпреки някои разочароващи икономически данни. Инвеститорите не допуснаха настроението им да бъде помрачено от по-ниският от очакваното ръст на продажбите на дребно в САЩ, или от факта, че броят на подадените молби за помощи за безработни през изминалата седмица е надскочил очакванията на анализаторите.

Вместо това, пазарът си отдъхна след успешно проведените аукциони за държавни ценни книжа в Испания и Италия. Двете закъсали европейски държави напълниха хазните си със съответно 12 млрд. и 10 млрд. евро и поуспокоиха тревогите, че може да срещнат проблеми да рефинансират дълга си. Президентът на Европейската централна банка Марио Драги допринесе за оптимизма, като заяви, че се наблюдават признаци за стабилизиране на икономиката на еврозоната.

Въпреки че нежеланието да се поемат рискове остава, както S&P 500, така и Dow Jones Industrial Average се задържат в горния диапазон на нивата, в които са заключени от средата на лятото.

В четвъртък, производителите на суровини, финансовите и индустриални компании оказаха подкрепа на биковете, като отбелязаха нарастване от по над 5.8%. Най-слабо се представиха дружествата, чиито счетоводни резултати са сравнително независими от икономическия ръст – комуналните и комуникационни услуги.

Най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa успя да се покатери с 3.1% до 9.93 долара, а иконата в областта на строителната и минна техника Caterpillar напредна с 2.3% до 101.94 долара.

Веригата магазини Target Corp. добавиха 1.6% към стойността на книжата си до 49.81 долара, след като обявиха, че ще изкупят обратно дялове за 5 млрд. долара.

Европейските регулатори премахнаха тарифите върху вноса на някои химикали от САЩ, след като британската Ineos Oxide Ltd оттегли оплакването си за подбиване на цените. В отговор, книжата на гиганта Dow Chemical Co. поскъпнаха с 3.6% до 32.56 долара.

CA Inc. скочиха с 4.2% до 21.82 долара, след като хеджфондът Taconic Capital Advisors LP обяви, че е придобил 5.1% дял в компанията за производство на софтуер за мощни компютри и води разговори с управляващия борд за подобряване на печалбите.

Обратната страна на монетата в четвъртък бе енергетиката. Европейският съюз обяви, че ембаргото върху вноса на петрол от Иран може да бъде отложено с до шест месеца. и черното злато поевтиня с 1.77 долара до 99.10 долара на барел. Движението удари котировките на доставчиците – акциите на Chevron паднаха с 2.6% до 104.97 долара. Отделно, компанията обяви, че произведените за октомври и ноември количества са се свили с 18% на годишна база, поради обновление на рафинерия в Калифорния, което е забавило продукцията.

Сред най-слабо представилите се позиции от S&P 500 се наредиха и WPX Energy, с понижение от 5.2% до 15.66 долара, Helmerich & Payne, с 4.7% до 59.30 долара и Baker Hughes, с 3.8% до 48.29 долара.

Банките се колебаеха между напредъка и отстъплението, в навечерието на обявяването на счетоводните резултати на JPMorgan Chase & Co. в петък. Анализаторите очакват гигантът да се похвали с рекордна печалба от 18.5 млрд. долара, или с 6% ръст спрямо 2010 г. Прогнозите за Wells Fargo & Co. са дори по-оптимистични – Уолстрийт се надява за скок на печалбите от над 24% до историческия рекорд от 15.3 млрд долара.

JPMorgan поскъпнаха с 0.5% до 36.85 долара, но Wells Fargo отчетоха макар и незначителна загуба от по-малко от 0.1% до 29.61 долара. Bank of America, които, след като спечелиха приза за най-слабо представила се позиция за 2011 г. започнаха 2012 г. с победен марш нагоре, се поумориха от напредъка и отстъпиха с 1.2% до 6.79 долара. За предходните три дена, книжата на заемодателя поскъпнаха с 11 на сто.

Веригата за мебели за дома Williams-Sonoma се срина с 12% до 34.32 долара. Инвеститорите не приветстваха с ентусиазъм повишението на тримесечния дивидент от 29% и програмата за обратно изкупуване на акции за 225 млн. Долара. Вместо това, те концентрираха вниманието си върху понижените прогнози за печалбите за първото фискално тримесечие.

Най-голямата търговска верига, обслужваща американските фермери, Tractor Supply, скочи със 10% до 80.20 долара, след като обяви, че печалбите за последното тримесечие вероятно ще надхвърлят очакванията, благодарение на изненадващо силни продажби през периода.

Dick's Sporting Goods обявиха програма за обратно изкупуване на акции за 200 млн. Долара и напреднаха с 12% до 40.94 долара.

Въпреки че денят започна с горчива нотка, Dow Jones Industrial Average успя да се отърси от песимизма и да нарастне с 21.57 пункта, или 0.2%, до 12 471.02 – най-високото си ниво от юли насам. Standard & Poor's 500 също възвърна лятното си настроение, напредвайки за четвърти пореден ден, с 0.2% до 1 295.50. От началото на седмицата до момента, индикаторът е добавил общо 1.4% към стойността си.

Технологично ориентираният Nasdaq Composite се задържа на позитивна територия за шеста поредна сесия, покачвайки се с още 13.94 пункта, или 0.5%, до 2 724.70.


 

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Автор: Илия Атанасов

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg