M&A сделките с 18% ръст за първото тримесечие

720
M&A сделките с 18% ръст за първото тримесечие

Стойността на сделките по сливанията и придобивания (М&А) в световен мащаб скача до 520.4 млрд. долара за първото тримесечие, като сделките на развиващите се пазари и в енергийния сектор увеличат дела си, информира Reuters.

Стойността на M&A сделките нараства с 18% в световен мащаб, в сравнение с първото тримесечие на 2009 г., когато сключването на сделки беше ограничено от кредитната криза, която последва финансовата. В сравнение с последното тримесечие на 2009 г. обаче, сделките намаляват с 16%.

Goldman Sachs, през миналата година за първи от 13 години беше изместена от Morgan Stanley, като консултантът с нaй-голяма стойност на сделките, през тази година заяви отрано намеренията да си възвърне титлата, като се нарежда на първо място за първото тримесечие в света, САЩ и Европа.

Закупуването на азиатския животозастрахователен бизнес на AIG от страна на британската Prudential за 35 млрд. долара беше най-голяма сделка за настоящото тримесечие. Така общата стойност на сделките в Азия почти се удвоява до 110.6 млрд. долара.

Само за втори път в историята M&A сделките в Азия надминават тези в Европа, които падат с 48%. Стойността на M&A сделките нарастват с повече от една пета до 190.7 млрд. долара.

M&A сделките в Азия са съставлявали общо 32% от дейността в сектора, в сравнение с 18% тази година.

Две от десетте най-големи сделки за първото тримесечие са в телекомуникационния сектор и са сключени от милиардери от развиващи се държави.

В Латинска Америка най-богатият човек в света Карлос Слим консолидира телекомуникационната си империя под шапката на основната си компания America Movil. Индийската Bharti Airtel на Сунил Митал пък купи за 9 млрд. долара дейността в 15 държави на кувейтската Zain.

Закупуването на Smith International от компанията за услуги в петролния сектор Schlumberger за 11 млрд. долара беше най-голямото от поредицата M&A сделки в енергийния сектор. Това беше и най-натовареният за сделки сектор, като той съставляваше 20% от дейността в M&A.

Стойността на сделките, в които са участвали компании за дялово инвестиране, е нараснала със 70% от много ниска база през миналата година, достигайки 29.1 млрд. долара. Сумата обаче е едва наполовина на 55.3-те млрд. долара, отчетени и през последното тримесечие на 2009 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg