Магистралата на мафията

2180
Магистралата на мафията

Магистралата от Неапол до Реджо ди Калабрия, с номер Е 45, е в ремонт от десетилетия насам. Само първите осем километра от най-южния аутобан в Европа са високо модерни. От вечния ремонт печели калабрийската мафия.

Първоначалното трасе на магистралата много скоро се оказа твърде малко, твърде тясно и опасно. Затова от десетилетия Е 45 е в ремонт. Това е уникална възможност за печалби за калабрийската мафия, Ндрангета, както потвърждава шефът на полицията в областта Реджо Калабрия, Ренато Кортезе: "Мафията си осигурява строителни поръчки, като изнудва или изтласква фирмите, които не желаят да се подчинят на мафиотските босове. Бандитите се опитват да правят пари от всеки метър на аутобана от Салерно чак до Реджо ди Калабрия."

Пипалата на мафията

През юни на Кортезе и неговите сили им се удаде голям удар - те арестуваха 52 членове на шест различни мафиотски кланове, които се борят за контрол върху строителните поръчки на магистралата. Тази борба се съпътства и от многобройни убийства между самите кланове, да не говорим за изнудването на фирми, участващи съвсем законно в строителните работи.

Понастоящем мафиотските кланове са се концентрирали върху отсечка № 5, една 35-километрова част от трасето в планинския район на Калабрия. Със заплахи, атентати и палежи Ндрангета изнудва честните строителни фирми да й плащат три процента от обема на поръчките - или просто ги изтласква от надпреварата.

За мафията и политиката

Освен всичко друго мафиотите успяват да спечелят и мълчаливото съгласие на местното население, тъй като осигуряват работни места в строителството - истинска благодат в италианския Юг, където безработицата е тежък проблем.

Полицията и правосъдието успяват от време на време да заловят някой и друг мафиотски бос и да разкрият отделни престъпления на строежа на магистралата. Обратната страна на тази борба са конфискациите и прекъсването на строителните работи за неопределено време. И което е най-важно: не се променя нищо в престъпната система на контрол върху строителните поръчки. А това, че мафия и политика в Италия взаимно си помагат, отдавна е публична тайна.

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg