МЕА прогнозира най-големия от десет години насам спад в запасите на петрол на страните от ОИСР

461

Международната енергийна агенция (MEA) обяви, че запасите на петрол в индустриално развитите страни се очаква през настоящото тримесечие да регистрират най-голямото си понижение от десет години насам, поради студеното време през февруари и предприетото производствено съкращение с 500 000 барела на ден от страните от ОПЕК, влязло в сила от началото на миналия месец.

Запасите на 30-те страни членки на ОИСР са се понижили с 1.26 млн. барела на ден през януари и февруари, заявиха от МЕА.

В същото време очакванията са данните за запасите на бензин в САЩ за изминалата седмица, които ще бъдат оповестени днес, да отбележат понижение от 2.45 млн. барела.

Междувременно световното потребление на петрол се очаква да нарасне с 1.8% през тази година до 86 млн. барела на ден.

Независимо от изнесените данни обаче, цената на суровия петрол с доставка през април регистрира вчера понижение от близо 1 долар, на фона на нарасналите притеснения за забавяне на щатската икономика, която е и най-големият световен потребител на суровината.

Производството на петрол на страните от ОПЕК е възлязло средно на 30.2 млн. барела на ден през февруари, което е понижение с 125 хил. барела на ден в сравнение с януари, като намаляването на средното производство на страните от картела с 365 хил. барела на ден през февруари частично е било неутрализирано от нарасналото производство на Ирак и Ангола.

Световното потребление на петрол през изминалата година се запази непроменено в сравнение с предходната при ниво от 84.5 млн. барела на ден, но през тази година се очаква да нарасне до 86 млн. барела.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg