Милиони хора от държавите от Източна Европа и Централна Азия живеят в бедност

1192
Милиони хора от държавите от Източна Европа и Централна Азия живеят в бедност

Милиони хора от бившите социалистически държави от Източна Европа и Централна Азия живеят в бедност, забравени от своите правителства, чиято политика си е поставила за цел постигане на макроикономически растеж вместо подобряване на системата за социални грижи.

Този извод правят експерти от три агенции на ООН, сред които и Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата /ЮНЕСКО/, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изводите се съдържат в доклад, изготвен след близо 20 години на наблюдение в над десет държави от Централна Азия и Източна Европа, сред които и България и Румъния. Общото между наблюдаваните от експертите на ООН държави е, че те са извършили тежък преход от контролираната от държавата икономика към системата на свободния пазар след краха на СССР и края на Студената война.

В доклада се отбелязва, че правителствената политика в тези държави, целяща да насърчи бързия икономически растеж, не е успяла да реши дълбоко вкоренени социални проблеми, вариращи от недохранването и недостига на питейна вода до отглеждането на прекалено много деца в социални домове.

Децата страдат най-много от силния икономически растеж, се отбелязва в доклада. Отчита се, че в Албания и Таджикистан например те страдат от забавен растеж в такава степен, в каквато страдат и децата в най-бедните държави по света.

В пет от наблюдаваните държави половината от населението живее с по-малко от 2,15 долара /1,58 евро/ на ден.

В доклада се отчита, че в наблюдаваните страни продължава да се прилага така наречената политика на "дефектологията", тоест все още има голям брой деца в неравностойно положение, които вместо да бъдат интегрирани в обществото, са изолирани в социални домове. Голям е и броят на здравите деца, намиращи се също в подобни домове. В това отношение начело е Русия. Там 1200 на всеки 100 000 деца живеят в социални домове.

В доклада се казва, че жените също са жертва на политиката на бърз икономически растеж. В някои от наблюдаваните държави заплатите, които получават представителките на нежния пол, са два пъти по-ниски от тези на мъжете.

В доклада се посочва, че България и Румъния, които от 1 януари 2007 г. са членки на ЕС, са направили положителни стъпки, за да се справят с проблемите, отчетени от трите агенции на ООН.

Според Марек Белка, изпълнителният секретар на Икономическата комисия на ООН за Европа, оповестените днес данни от експертите на световната организация са предупредителни сигнали за съществуването на огромни проблеми. Ако сега тези проблеми не бъдат решени, в бъдеще това ще се отрази негативно на икономическия растеж и на системата за социални грижи в наблюдаваните държави, предупреди Белка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg