МВФ получава 600 млрд. долара за кредитиране при кризи

845
МВФ получава 600 млрд. долара за кредитиране при кризи

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че ще има достъп до кредитна линия в размер на до 600 млрд. долара, който институцията да отпуска под формата на заеми по време на финансови кризи, след като страните внасящи средства във фонда се съгласиха те да бъдат обединени в общ пул, информира Bloomberg.

Споразумението, което трябва да бъде одобрено от борда на директорите на МВФ, ще добави 13 потенциални нови страни към Новите споразумения за заем (NAB) на МВФ, които включват 26 страни внасящи средства в МВФ.

Споразумението надхвърля поетият ангажимент от лидерите на Г-20 да внесат до 500 млрд. долара във фонда. Най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам принуди повече държави да търсят помощ от МВФ, който е създаден след Втората световна война, за да помага при гарантирането на стабилността на световната парична система.

Споразумението на практика слива поетите отделни ангажименти в една обща кредитна линия, което ще улесни МВФ в достъпа му до допълнителните му ресурси.

На срещата на Г-20 в Питсбърг през септември беше постигнато общо споразумение за NAB, но по-нататъшните преговорите забуксуваха поради различия между някои развити и развиващи се страни по отношение на правата за гласуване свързани с кредитната линия.

От МВФ са преценили, че съществуващата кредитна линия на институцията е недостатъчна, след като финансовата криза увеличи търсенето на заеми. След това фондът започна да взема на заем от отделни свои членове, като Япония, за да продължи да продължи да кредитира страните изпаднали в затруднение.

За да продължат кредитирането на икономиките в цял свят лидерите от Г-20 се ангажираха да добавят 500 млрд. долара към средствата на МВФ.

Някои от тези вноски са двустранни заеми, докато Китай се съгласи да участва посредством закупуването на първите облигации на МВФ. Някои страни, като САЩ, внесоха своето участие директно по NAB.

Когато споразумението за новата кредитна линия влезе в сила всички двустранни заеми ще влязат в него. Това обаче няма да се случи преди следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg