МВФ занижи прогнозите си за ръст на щатската и световната икономики

398
МВФ занижи прогнозите си за ръст на щатската и световната икономики

Международният валутен фонд занижи прогнозата си за световен ръст през тази година, в резултат на най-голямата финансова криза в САЩ от "Великата депресия" през 30-те години на миналия век насам.

Очакванията на фонда са за ръст на световната икономика в размер на 3.7% през тази година, на фона на прогнозите от януари за повишение от 4.1%.

Финансовата криза, обхванала щатските ипотечни пазари през лятото на 2007 г., бързо се разпростря и на останалите основни пазари.

От фонда прогнозират още, че има около 25% шанс повишението на световната икономика да възлезе на 3% или по-малко през тази и следващата година.

Подобен сценарий би могъл да се случи при положение, че най-голямата световна икономика – щатската - изпадне в рецесия през първата или втората половина на годината.

Като основни рискове пред глобалната икономика от фонда сочат евентуалното задълбочаване на финансовата криза в САЩ и в останалите региони, заплахата от инфлация, подклаждана от поскъпването в цените на храните и горивата и др.

От МВФ също така занижиха прогнозата си за ръст на щатската икономика до едва 0.5% през тази година, което бе значително под прогнозите за повишение от 1.5%, направени през януари.

За следващата година очакванията са тя да отбележи повишение от 0.6%.

Икономиката на Еврозоната се очаква да расте с 1.3% през тази година или отново под предположенията от януари за повишение от 1.6%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg