МВФ завиши прогнозата си за световния икономически ръст

144
МВФ завиши прогнозата си за световния икономически ръст

Международният валутен фонд завиши прогнозата си за световния икономически растеж през тази година, който ще бъде оглавен от Китай и предупреди, че евентуален неуспех на държавите при ограничаването на нарастващите публични задължения би могъл да има "жестоки" последствия за световната икономика.

Вчера от МВФ обявиха, че очакват световната икономика да нарасне с 4.2% през 2010 г., което ще е най-големият й ръст от 2007 г. Предишната прогноза на фонда от януари беше за ръст от 3.9%. Развиващите се пазари, между които Китай и Индия, извеждат света от най-голямата рецесия от Втората световна война насам, докато Европа и Япония изостават след САЩ сред развитите икономики, казва от фонд.

След като правителствата похарчиха трилиони долари, за да възстановят икономическия растеж, от МВФ смятат, че предизвикателството пред водещите финансови министри, които ще се срещнат във Вашингтон тази седмица, са нараснали до близо рекордни нива задължения. Най-богатите страни са подложени на все по-голям натиск от инвеститорите за изготвянето на планове за намаляване на бюджетните дефицити, докато развиващите се икономики се опитват да раздвижат местното търсене и да избегнат балони при активите на фона на нарастващите чуждестранни инвестиции.

Финансовите министри от Г-7 се срещат по-късно днес във Вашингтон. Утре финансовите министри и управителите на централни банки на страните от Г-20 ще се срещнат, за да обсъдят как и кога да премахнат фискалните и монетарните стимули.

Световната икономика се е свила с 0.6% през 2009 г., което е по-малко от прогнозираните 0.8% през януари, обявиха от МВФ, който очаква ръст от 4.3% през 2011 г.

През тази година развитите икономики, между които САЩ, Германия и Япония, ще нараснат с 2.3%, според МВФ. Предишната прогноза на фонда от януари беше за ръст от 2.1%. Безработицата се очакват да остане близо до ниво от 9% до 2011 г. Икономическият ръст в развитите страни ще достигне 2.4% следващата година, според фонда.

Развиващите се икономики, между които Бразилия и Русия, ще нараснат с 6.3% през настоящата година, или с 0.3 процентни пункта повече от предишната прогноза. През следващата година ръстът се очаква да бъде 6.5%.

БВП на САЩ се очаква да отбележи ръст от 3.1% през тази година, преди да се забави до 2.6% през 2011 г., според МВФ. През януари фондът прогнозира 2.7% ръст за най-голямата икономика в света през 2010 г.

Икономиката на Еврозоната вероятно ще отбележи 1% ръст през тази година и ще нарасне с 1.5% през 2011 г., според МВФ. От фонда прогнозират 1.3 ръст за британската икономика през 2010 г. и 2.5% повишение през 2011 г.

Очакванията за японската икономика бяха завишени до 1.9% ръст, в сравнение с прогнозираното повишение от 1.7% преди това.

Китайската икономика се очаква да нарасне с 10% през настоящата година, като прогнозата остава без промяна от януари. Прогнозата за индийската икономика е за 8.8% ръст през 2010 г., или с 1.1 проценти пункта повече от предишната прогноза на МВФ.

От фонда също така прогнозират, че средната цена на суровия петрол през тази година ще бъде 80 долара за барел през 2010 г. и 83 долара за барел през следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg