Намаляването на петрола и природния газ може да доведе до нови конфликти в света

681
Намаляването на петрола и природния газ би могло в бъдеще да доведе до нови конфликти не само в Близкия изток, а другаде по света. Това се посочва в годишния доклад на Международния институт за изследване на мира (СИПРИ), който днес бе публикуван, съобщава БТА.

"Макар че за повечето страни възникването на въоръжен конфликт е крайно действие, има вероятно да избухнат вътрешни конфликти заради енергийни ресурси и то особено в Африка", предупреждават експертите на СИПРИ.

"Стратегическото значение на районите, богати на петрол и природен газ, със сигурност ще се увеличава. Това важи не само за Близкия изток, но и за Африка, Централна Азия, Южна Америка и Югоизточна Азия", се отбелязва в доклада на СИПРИ.

Безпокойството, което пораждат въпросите на енергийната сигурност не е нещо ново. То идва от различни фактори: все по-голямо световно търсене, повишение на цените на петрола, засилена зависимост от вноса и перспективата за недостиг на петрол и газ.

Има обаче и редица други нарастващи рискове, според годишния доклад на СИПРИ, като се започне с тероризма и се стигне до климатичните промени.

В Близкия изток "може би най-смущаващ фактор, който би могъл да определи бъдещата динамика за сигурността на района, е трайно засилващото се влияние на Иран", се посочва в доклада.

Според експертите на СИПРИ Иран би могъл "във всеки един момент" да се опита да блокира Ормузкия проток, през който се транспортират 17 милиона барела петрол дневно, а това е близо 20 процента от световното потребление.

Въпросите на енергийната сигурност трябва да бъдат преосмислени глобално, а националистическите подходи на някои страни не са добра формула, заключава СИПРИ.

По-широко международно сътрудничество би могло да породи повече доверие и да намали напрежението между основните действащи фактори, подобрявайки бъдещата сигурност на доставките на петрол и газ за всички, препоръчват експертите на СИПРИ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg