NASDAQ по китайски

723
NASDAQ по китайски

На територията на континентален Китай за пръв път се открива отделна фондова борса за високотехнологични и бързоразвиващи се предприятия, аналогична на американския NASDAQ. Този проект предизвика истински бум сред националните компании: само за първите два дни Държавния комитет за контрол върху пазара на ценни книжа на Китай (CSRC) получи над 100 молби за листинг. Анализатори предполагат, че на фона на достатъчно увереното излизане на китайската икономика от кризата новата борса ще се ползва с популярност и сред инвеститорите.

Китайският аналог на NASDAQ - Growth Enterprise Board (GEB) - ще заработи на базата на Шенчженската фондова борса, втората по-големина в континентален Китай. CSRC започна приемането на молби в неделя, а в понеделник техният брой вече достигна 108. Процесът на разглеждане на всеки кандидат ще отнеме до три месеца. На GEB ще се листват малки и средни частни компании, работещи главно в такива иновационни отрасли, като разработването на алтернативни източници на енергия, информатика, медицина, производство на съвременни материали, опазване на околната среда.

Новата борса трябва да започне работа в края на октомври или началото на ноември. По предварителни оценки, до края на тази година там могат да проведат IPO до 150 нови компании. "Малките и средни компании, които в Китай са значителен брой, страдат от недостиг на кредити, тъй като банките предпочитат да отпускат заеми на големите държавни корпорации.

На този фон фонова борса от типа на NASDAQ е добра идея и времето за нейното осъществяване е подходящо. А до колко ефективно ще бъде нововъведението, зависи от това, дали CSRC ще успее да подобри прозрачността и управлението на листваните на борсата компании", заяви за "РБК Дейли" икономистът от Оксфордския университет Линда Юе. Анализаторите отбелязват, че въпреки глобалната икономическа криза, властите в КНР са избрали подходящо време за създаването на нова фондова борса. Според различните прогнози, темповете на ръст на китайската икономика през 2010 г. ще бъдат 7.5-8.5% в сравнение с 6% през първото тримесечие на тази година.

Китайските банки за разлика от европейските и американските не изпитват сериозни проблеми с финансите, затова обемът на отпусканите кредити ще продължи да расте. Важно е да се отбележи, че правителството вече даде указания на банкерите и чиновниците по места да подкрепят малкия и среден бизнес, от състоянието на който до голяма степен зависи стабилния икономически ръст на страната в дългосрочна перспектива.

"Очаква се, че в бъдеще Китай ще се фокусира върху търсенето на нови източници за финансиране на малките и средни компании. Естествено, ако глобалният ръст остане слаб, тогава развитието на бизнеса през следващата година ще бъде доста трудна работа, но стартирането на този проект носи дългосрочен характер", заяви за "РБК Дейли" икономистът от Chatham House Ванеса Роси.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg