Най-богатите хора в света са в основата на проблемите с климата

5853
Най-богатите хора в света са в основата на проблемите с климата

© Pixabay.com

Богатите хора по света трябва да променят радикално своя начин на живот в борбата с климатичните промени, се казва в нов доклад.

В него се посочва още, че най-богатият 1% от хората генерира два пъти повече въглеродни емисии от най-бедните 50% от световното население, според ООН.

Най-богатите 5% от хората, които са определени като “елита на замърсителите”, допринасят с 37% към ръста на вредните емисии в периода 1990 – 2015 г.


Авторите на доклада искат да ограничат шофьорите на SUV автомобили и тези, които летят често, както и да убедят богатите да изолират домовете си добре.

Докладът е дело на базираната във Великобритания Cambridge Sustainability Commission.

Това е панел от 31 души, които изучават поведението на хората спрямо околната среда. Те са били натоварени със задачата да открият най-ефективния начин за засилване на действията в борбата с въглеродните емисии.

Техните критици твърдят, че най-добрият начин за намаляване на емисиите по-бързо е чрез технологичен напредък, а не чрез мерки, които ще се окажат непопулярни.

Основният автор на доклада - професор Питър Нюъл от Съсекския университет, казва пред BBC: “Ние напълно подкрепяме технологичния напредък и по-ефективните продукти, но е ясно, че са необходими по-драстични действия, защото емисиите продължават да нарастват.

Какво се случва на най-големия пазар на въглеродни квоти в света? На 12 февруари цената на въглеродните квоти в Европа достигна исторически връх от 40 евро за тон въглероден диоксид

Трябва да ограничим свръхконсумацията и най-доброто място, от което да започнем, е със свръхконсумацията сред замърсяващия елит, който допринася значително за въглеродните емисии.

Това са хората, които летят най-много, шофират най-големите коли и живеят в най-големите домове, които безпроблемно си позволяват да отопляват и по тази причина не се притесняват дали са добре изолирани или не.

Това също така са хората, които наистина могат да си позволят добра изолация и соларни панели, ако пожелаят.”

Според Нюъл за справяне с климатичните промени всеки трябва да се чувства като част от едно колективно усилие, което означава богатите да потребяват по-малко, за да дадат пример на по-бедните хора.

“Богатите хора, които летят често, си мислят, че могат да компенсират вредните си емисии със засаждане на дръвчета или с проекти за улавяне на въглерода от въздуха. Тези схеми обаче са спорни и не са се доказали във времето“, казва още Нюъл.

Богатите “просто трябва да летят по-малко и да шофират по-малко. Дори и ако използват електромобил, това натоварва енергийната система, а при производството му също са генерирани вредни емисии ”.

Нюъл смята, че настоящата политическа система позволява на богатите компании и хора да лобират срещу необходимите промени в обществото, които могат да се отразят на начина на живот на богатите.

Докладът е поредният в продължаващия отдавна диалог относно това какво означава “справедлив” при борбата с климатичните промени.

По-бедните държави, като Индия, твърдят, че трябва да им бъде позволено да увеличат нивата си на замърсяване, защото те в момента са много по-ниски на глава от населението, в сравнение с богатите държави.

Въпросът е част от сложните преговори, които стоят зад организираната следващата седмица от президента на САЩ Джо Байдън среща на високо равнище по въпросите на климата и на климатичната среща във Великобритания, която е насрочена за ноември.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg