Нерадостни старини за работещите европейци?

660
Нерадостни старини за работещите европейци?

Пенсиите остават източник на объркване и несигурност за работещите в 27-те страни на ЕС, съобщи Асошиейтед прес. Според програма, която трябва да се задейства през идните две години, работещите от ЕС в други страни на съюза ще теглят цялата си пенсия от страната, в която се пенсионират, като всички страни, в които човекът е работил, ще правят вноски.

Програмата е изключително важна за подпомагането на свободното движение на работна сила - основен принцип на ЕС и право, от което се възползват все повече хора.

Според проучване на ЕС от 2009 година до 2010 година броят на европейските граждани, които са работили в друга страна членка на ЕС, е нараснал от 10 процента (над 50 милиона души) до 13 процента (над 65 милиона души). Седемнадесет процента от анкетираните посочват, че обмислят в бъдеще да работят в друга страна. ЕС отбелязва, че 10 милиона граждани на съюза живеят в друга страна членка.

Програмата бе одобрена на 1 май 2010 година. Всички 27-страни от ЕС трябва да я въведат до 30 април 2012 година. Според нея всеки пенсионер ще получава една пенсия от страната в която живее. Всяка страна, в която той е работил, ще прави допълнителни вноски към сумата на базата на процента, получен от целия му стаж и броя на годините, които той е работил в съответната страна.

Програмата цели и да опрости здравното обслужване. Когато човек се пенсионира, страната, в която живее, ще предоставя здравното обслужване, но страната, в която пенсионерът е работи най-дълго, ще заплаща здравните грижи за него.

Икономистите обаче се опасяват, че няма да има достатъчно средства в правителствените пенсионни фондове след около 30 години.

В Европа повечето държавни пенсионни фондове изискват работещите да плащат пенсиите на тези, които в момента са пенсионери. Европа обаче бързо застарява.

През 2000 година над 16 процента от населението на Германия е било над 65 години, а според анализаторите тази цифра ще нарасне до 30 процента през 2050 година. Демографската картина е подобна в повечето европейски страни. В САЩ обаче се очаква само 20 процента от населението да бъде над 65 години до 2050 година.

Има опасения, че ако европейците не работят по-дълго и ако броят на пенсионерите скочи, то системата ще се срути под собствената си тежест.

Страни като Гърция и Ирландия орязаха пенсионните плащания, за да свържат двата края, а дори страни в добро състояние, като Германия, са под натиск да стегнат финансите си.

Представители на всяка страна от ЕС се споразумяха на 7 март да се опитат да накарат хората да работят по-дълго като бъдат премахнати плановете за ранно пенсиониране и се коригират пенсиите, така че хората да получават по-малко пари всяка година заради по-голямата продължителност на живот.

Програмата няма да защити пенсионните фондове, за които плащат съвместно работници и работодатели. Близо 40 процента от работниците в ЕС имат такива пенсии в допълнение на общественото социално осигуряване.

Прехвърлянето на пенсии между държавите членки, когато човек започне работа в друга страна, може да е доста скъпо. Правителството на страната, в която се прехвърлят средствата не гледа на това като на вноска в пенсионния фонд, а като на голямо количество пари, които трябва да бъда обложени с данъци.

Работниците могат да изберат дали да продължат да внасят пари в пенсионния план в предишната страна, в която са живели, въпреки че старият им работодател няма да внася средства, а новият им работодател ще внася пари в нов план. Воденето на две отделни схеми обаче, като цяло, води до по-малко пари при пенсионирането, посочват експерти.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg