Неравният път към възстановяването в Европа

663
Неравният път към възстановяването в Европа

Конфедерацията на европейския бизнес BusinessEurope, в който членува Българската стопанска камара (БСК), представи вчера в Брюксел доклада си за икономическото състояние и перспективите пред европейската икономика "Есен 2009", съобщи пресцентърът на БСК.

Документът е озаглавен "Неравният път към възстановяването" и отчита първите признаци на стабилизация на европейската икономика. Според авторите на доклада най-новите данни и показатели предполагат, че икономическата активност в Европейския съюз се стабилизира, а рецесията върви към своя край.

Въпреки това, "няма причина да се скача от радост", тъй като анализаторите на BusinessEurope все още не виждат условия за устойчив растеж. Според тях реалният брутен вътрешен продект (БВП) на ЕС се очаква да се свие с 3.9 процента тази година, преди да нарасне с 0.7 на сто през 2010 година.

Дълготрайните последици от кризата се очакват най-вече по отношение на инвестициите, заетостта и публичните финанси. На фона на нарастващата безработица, инфлацията в еврозоната остава ниска - средно 0.3 процента тази година и очаквания за около 1.3 на сто през 2010 година.

Членовете на BusinessEurope са загрижени, че сегашната криза ще окаже отрицателно влияние върху потенциала на ЕС за растеж през следващите години, поради което е необходимо да бъдат решени следните основни предизвикателства:

1.Стабилизиране на финансовите пазари и по-бърз достъп до финансиране за подпомагане на бизнес инвестициите.

2.Осигуряване на дългосрочна устойчивост на публичните финанси, особено в контекста на тенденциите към застаряване на населението.

3.Подкрепа на инвестициите и иновациите.

Структурните реформи са предпоставка за трайно връщане към растеж, създаване на работни места и по-здравословни публични финанси. Нужно е да се създаде по-привлекателна среда за предприемачеството и иновациите.

Анализът на BusinessEurope отчита през второто тримесечие на тази година нарастване на БВП в някои страни членки на ЕС и подобрения на някои национални, европейски и глобални показатели, което дава увереност, че рецесията може да е към своя край. Подобрението може да се дължи на следните фактори:

1.Националните правителства, националните банки и европейските институции въведоха значителни мерки за подкрепа и спасяване, които постепенно захранват икономиката.

2. Рязкото свиване на запасите, което е спирачка пред промишлената дейност и търговията през първото полугодие на тази година, достига своя край.

3. Възникващите икономики, особено в Азия, също започват да се възстановяват. BusinessEurope очаква икономическата среда да остане изключително колеблива.

В този контекст конфедерацията предвижда БВП на ЕС да спадне средно с 3.9 процента тази година, преди да нарасне с 0.7 на сто през 2010 година. Очаква се и ново свиване на инвестициите с 10.3 процента през тази и с 1.8 процента през следващата година.

По отношение на трудовия пазар членовете на BusinessEurope очакват да бъдат изгубени повече от 9 млн. работни места в ЕС-27 през периода 2009-2010 година. На този фон личното потребление се очаква да стагнира през 2010 г. след свиването през тази година.

В писмо, изпратено до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу на 3 септември 2009 г., президентът на BusinessEurope Юрген Туман и генералният секретар на организацията Филип де Бук представиха следните основни приоритети за Европейската комисия:

- Фиксиране на финансовата система и възстановяване на кредитните потоци;

-Прилагане на реформите за привличане на инвестиции и иновации

- Разработване на жизнеспособна стратегия за намаляване на обществените дефицити;

- повишаване на заетостта и уменията в едно застаряващо общество;

- Конкурентна стратегия по отношение на промените в климата

- Нова енергийна стратегия на съюза.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg