Нова забрана на ЕС върху мастилата притеснява татуисти в Европа

8524
Нова забрана на ЕС върху мастилата притеснява татуисти в Европа

© Unsplash.com

Татуисти твърдят, че новата европейска забрана за употребата на хиляди химикали, използвани в цветните мастила, би могла да навреди на тяхната индустрия.

Ограниченията, които влязоха в сила тази седмица, засягат субстанции, които може да причиняват рак или други здравословни проблеми и важат основно за цветните мастила.

Според ЕС правилата ще намалят броя на нежеланите реакции.


Татуисти обаче се оплакват, че мастилата заместители не се намират лесно и може да не осигуряват наситеността на цвета, която клиентите искат, пише BBC.

След две години на трудности, причинени от пандемията, много студиа за татуировки твърдят, че не са разполагали с достатъчно време, за да се приспособят.

"Коронавирусът и месеците наред, в които бяхме затворени, ни се отразиха сериозно. На всичкото отгоре идва и този проблем," казва татуистът от Хамбург Себастиан Маковски. По негови думи промените са равносилни на частична забрана на неговия бизнес.

По оценки на ЕС до 12% от европейците имат татуировка, а делът сред по-младите европейци може да е два пъти по-голям. Само в Германия един на всеки петима се смята, че има татуировка, докато в Белгия правителството изчислява, че всяка година се правят по около 500 000 татуировки.

Германците масово премахват татуировките си През последните години чистата кожа се връща на мода

Обновените регулации на ЕС относно химикалите (Регламент REACH) бяха договорени от всички страни членки през 2020 г. Забраната обхваща 4 000 химикала, сред които изопропилов алкохол - често срещана съставка в мастилата за татуировки, въпреки че длъжностни лица твърдят, че вече има налични заместители.

Европейската агенция по химикалите (ECHA), която участва в изготвянето на законодателните промени, твърди, че мастилата могат да бъдат опасни, причинявайки "кожни алергии и други по-сериозни вреди върху здравето, като генетични мутации и рак".

От ECHA са на мнение, че новите правила нямат за цел да забранят татуировките и постоянния грим, а просто да ги направят по-безопасни.

Белгийският татуист Филипо Ди Каприо казва, че иска да му бъдат предоставят доказателства, че мастилата са опасни. "Не съм видял никой да се оплаква от сериозна алергия след татуировка," казва той пред белгийската телевизия RTBF.

Германският изследовател в областта на дерматологията Волфган Боймлер казва пред списание Die Zeit, че той и колегите му са изследвали 3 400 души през 2010 г. и са установили, че две трети от участниците са се оплакали от реакция веднага след получаването на татуировка, а 6% са имали проблеми в продължение на няколко седмици.

От индустрията на татуистите твърдят, че няма твърди доказателства, които да свързват директно татуировките с рак и се опасяват, че регулациите може да доведат до това, че повече татуировки ще се правят на черния пазар.

По-нататъшни ограничения ще бъдат въведени след година. От ЕС предоставят гратисен период за два често използвани цвята - син и зелен, за да може да бъдат намерени алтернативи.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

asda services
# 0
14:09 | 23 September 2023
ДОБЪР ДЕН И ДОБРЕ ДОШЛИ В ASDA FINANCE LTD Имате ли нужда от 100% финансиране? Мога да поправя вашите финансови нужди с проблем с долната част на гърба от 3% лихвен процент. Каквито и да са вашите обстоятелства, самостоятелно заети, пенсионирани, с нисък кредитен рейтинг, ние можем да помогнем. гъвкаво изплащане, свържете се с нас на: asdaservices24@gmail.com Кандидатствайте сега за всички видове заеми и получете пари спешно! * Стартиране на франчайз * Придобиване на бизнес * Разширяване на бизнеса * Капитален / Инфраструктурен проект * Покупка на търговски недвижими имоти * Изпълнение на договора * Търговско финансиране и др. За разбирането,
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg