Обемът на търгуваните акции на Нюйоркската борса стигна най-ниското ниво от 2001 г.

734
Обемът на търгуваните акции на Нюйоркската борса стигна най-ниското ниво от 2001 г.

Търгуваните обеми на Нюйоркската фондова борса (NYSE) са намалели с 26% през това тримесечие до най-ниското ниво от 2001 г. насам, докато общият обем на търгуваните в САЩ акции нараства, информира Bloomberg. Спадът на обемите, търгувани на Нюйоркската фондова борса, се дължи на факта, че алтернативните борсови оператори заемат все по-голям дял от пазара.

Средно по 1.27 милиарда акции дневно са сменяли притежателите си на Нюйоркската фондова борса през второто тримесечие на тази година, в сравнение с 1.57 милиарда акции, търгувани през същия период на миналата година. Общият брой на ценните книжа, търгувани дневно в САЩ възлиза на 6.84 милиарда за периода, което е увеличение с 19%, в сравнение със същия период преди година. Това се дължи на факта, че борси като Bats Trading Inc. и Direct Edge увеличават дела си от общата търговия, показват данни на Bloomberg.

Делът на Нюйоркската фондова борса от общата стойност на търгуваните акции пада до 52% през първите три месеца от повече от 70% през 1990 г. Анализаторите, които са зависими от изтъргувания обем, за да могат да прогнозират посоката на пазара, губят един от инструментите си.

Bats, третият най-голям пазар за ценни книжа, продължава да отнема от пазарния дял на Нюйоркската фондова борса и Nasdaq от създаването си през януари 2006 г. Базираната в Канзас сити, Мисури борса е отговорна за около 8.9% от общите изтъргувани акции в САЩ през април, в сравнение с 3.5% година по-рано.

Direct Edge, която оперира от Джърси сити, Ню Джърси, отговаря за 4.1% от акциите изтъргувани този месец, в сравнение с 1.2% година по-рано.

Търговията на щатските фондови борси нарасна заедно с волатилността, тъй като инвеститорите се възползваха от по-широките амплитуди в цената на акциите.

Новите борси обаче правят нещата по-трудни за специалистите по технически анализ, които използват данните от борсите, за да изчисляват търсенето на акции. Покачване на индекса Standard & Poor's 500 Index, което не е подкрепено от увеличение в търгуания обем акции може да загуби инерция, според анализатори. Обръщането на посоката на S&P 500 нагоре през миналия септември беше съпроводено от най-ниския обем от четири месеца. Индексът достигна върховата стойност на 10 октомври и оттогава е загубил 11%.

По-големият обем означава повече пари и подкрепа, по-голямо търсене и инерция, според някои анализатори.

Анализаторите вече не могат да пресмятат сделките на Нюйоркската фондова борса, за да изчисляват обема. Броят на акциите, изтъргувани на борсата на 12 май, падна до 1.05 милиарда, най-ниското ниво през тази година. Средното дневно ниво през последните 30 дена падна до 1.26 млрд. акции, най-ниското от октомври 2004 г. Среднодневният оборот акции, търгувани на технологичната борса Nasdaq за последните 30 дни, падна на 834 милиона на 14 март, най-ниското ниво от октомври 2004.

Обемът на акциите, търгувани през април на борсите в САЩ, е нараснал с 24%, в сравнение с година по-рано до 6.8 млрд. акции на ден. Среднодневният оборот достигна рекордните 8.92 млрд. акции през януари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg