Общественото неодобрение срещу финансовия план в САЩ - 45%

475
Общественото неодобрение срещу финансовия план в САЩ - 45%

Последствията от финансовата криза плашат не само специалистите, но и обикновените американци, които се страхуват да не останат без работа и без своите жилища, както и се опасяват за бъдещето на своите деца.

Осем от десет американци се притесняват, че кризата ще им се отрази директно, сочи направено изследване на AP-GfK, изнесено вчера.

Независимо от изразените опасения обаче все още около 45% от американците не одобряват правителствения план за помощ на финансовата система.

Едва 38% са изразили подкрепа за плана в размер на 700 млрд. долара, а 16% не са сигурни относно своята позиция.

Въз основа на значителното обществено неодобрение на плана, в понеделник той не бе подкрепен, предимно от демократите, като се очаква утре отново да бъде гласуван от Конгреса.

Най-големи критики за настоящото тежко положение отправят американците към банките, които са проявили безотговорност и слаб контрол поради липса на адекватни регулации.

На второ място като основен виновник за настоящата ситуация се сочи правителството, което също, чрез своите регулации, или по-скоро заради липсата на такива, негласно е допуснало това да се случи.

По отношение на намесата на правителството 55% от анкетираните са изразили мнение, че то трябва да се намеси, но само посредством регулация, като пазарът е свободен по своята същност.

За по-активни действия от страна на правителството са се обявили 25% от анкетираните, а 16% са изразили мнение, че властта изобщо не трябва да се меси в настоящата ситуация.

Трима от четирима изразяват мнение, че в действията по спасяването на финансовата система трябва да се включат ограничения за получаване от мениджърите на бонуси и компенсации. Такива са залегнали, както в законопроекта, който вече бе отхвърлен, така и в този, приет от Сената вчера.

Четирима от десет смятат, че правителството се движи в правилна посока и приема нужните и адекватни мерки за справяне с финансовата криза.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...