Общественото неодобрение срещу финансовия план в САЩ - 45%

456
Общественото неодобрение срещу финансовия план в САЩ - 45%

Последствията от финансовата криза плашат не само специалистите, но и обикновените американци, които се страхуват да не останат без работа и без своите жилища, както и се опасяват за бъдещето на своите деца.

Осем от десет американци се притесняват, че кризата ще им се отрази директно, сочи направено изследване на AP-GfK, изнесено вчера.

Независимо от изразените опасения обаче все още около 45% от американците не одобряват правителствения план за помощ на финансовата система.

Едва 38% са изразили подкрепа за плана в размер на 700 млрд. долара, а 16% не са сигурни относно своята позиция.

Въз основа на значителното обществено неодобрение на плана, в понеделник той не бе подкрепен, предимно от демократите, като се очаква утре отново да бъде гласуван от Конгреса.

Най-големи критики за настоящото тежко положение отправят американците към банките, които са проявили безотговорност и слаб контрол поради липса на адекватни регулации.

На второ място като основен виновник за настоящата ситуация се сочи правителството, което също, чрез своите регулации, или по-скоро заради липсата на такива, негласно е допуснало това да се случи.

По отношение на намесата на правителството 55% от анкетираните са изразили мнение, че то трябва да се намеси, но само посредством регулация, като пазарът е свободен по своята същност.

За по-активни действия от страна на правителството са се обявили 25% от анкетираните, а 16% са изразили мнение, че властта изобщо не трябва да се меси в настоящата ситуация.

Трима от четирима изразяват мнение, че в действията по спасяването на финансовата система трябва да се включат ограничения за получаване от мениджърите на бонуси и компенсации. Такива са залегнали, както в законопроекта, който вече бе отхвърлен, така и в този, приет от Сената вчера.

Четирима от десет смятат, че правителството се движи в правилна посока и приема нужните и адекватни мерки за справяне с финансовата криза.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg