ОИСР намали прогнозите си за световния икономически ръст

1251
ОИСР намали прогнозите си за световния икономически ръст

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали своите прогнози за растежа на световната икономика през тази и следващата година, визирайки най-вече наличието на застой в процеса на глобализацията и по-специално по отношение на международната търговия.

Растежът на международната търговия, който представлява дългосрочен основен двигател за световната икономика, вероятно ще отбележи изоставане през настоящата година. Той се намира далеч под нормите от миналото и предполага, че глобализацията, измерена чрез интензивността на търговията, може би се намира в застой, се посочва в последния тримесечен актуализиран икономически доклад на организацията.

ОИСР също така предупреди, че прекалено ниските лихви и отрицателните лихвени нива изкривяват пазарите на активи и заплашват стабилността на финансовата система, съобщава БНР.

Базираната в Париж организация вече очаква забавяне на растежа на световната икономика до 2.9% през настоящата година при предходна прогноза през юни за растеж от 3 на сто, като това би представлявало най-слабият растеж след глобалната финансова криза през 2008 и 2009 г. За 2017 г. ОИСР прогнозира глобален икономически растеж от 3.2% при предходна оценка за експанзия на световната икономика с 3.3 на сто.

Основна причина за низходящата ревизия на глобалните икономически перспективи са занижените оценки на ОИСР за растежа на водещите силно развити икономики и по-специално прогнозите за растежа на икономиката на Великобритания през следващата година.

В отговор на британския вот през юни за напускане на ЕС, ОИСР намали рязко своята оценка за икономическия растеж в Обединеното кралство за 2017 година до едва 1% от предишна прогноза за растеж с 2 на сто, въпреки че същевременно беше леко завишена прогнозата за растежа на БВП на Великобритания през настоящата година до 1.8% от 1.7 на сто.

ОИСР понижи и своите прогнози за растежа на БВП на САЩ до 1.4% за тази и до 2.1% за следващата година съответно от 1.8% и от 2.2%, както и за еврозоната – до 1.5% за 2016 и до 1.6% за 2017 г. от предишни оценки за растеж съответно с 1.6% и 1.7%.

Организацията не подмина и Япония, намалявайки своята прогноза за японския икономически растеж през тази годна от 0.7% до 0.6%, но в същото време вече очаква растеж на японския БВП през следващата година с 0.7% при предишна оценка за повишение с 0.4 на сто.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...