ООН: Кризата с храните не е въпрос на количества, а на цени

1025
ООН: Кризата с храните не е въпрос на количества, а на цени

© Pixabay

Цените на храните остават твърде високи, тъй като войната на Русия в Украйна продължава, изостряйки съществуващия натиск, предизвикан от прекъсванията по веригата за доставки и изменението на климата.

"Войната наля много гориво във вече горящ огън“, казва главният икономист в Световната програма за храните на ООН Ариф Хюсеин.

Украйна е основен производител на суровини като пшеница, царевица и слънчогледово олио. Но въпреки че износът ѝ в момента е ограничен, поради инвазията на Русия, Хюсейн смята, че глобалната продоволствена криза не е свързана с липсата на храна, а със скока на цените.


„Тази криза е свързана с достъпността, което означава, че има налична храна, но цените са твърде високи за много хора по света“, коментира той пред CNBC.

Според данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН световните цени на храните през юли са били с 13% по-високи в сравнение със същия период на миналата година и могат да продължат да растат. Според най-лошия сценарий в изчисленията на ООН, световните цени на храните може да скочат с още 8.5% до 2027 г.

Цените на торовете също се покачват, което допринася за по-високите цени на храните, тъй като разходите се прехвърлят върху потребителите. Цените скочиха, след като Русия, която генерира около 14% от световния износ на торове, ограничи доставките.

Ариф Хюсеин твърди, че настоящата криза произтича най-вече от проблеми с високите цени и достъпността, но в същото време той предупреждава, че тя може да се превърне и в криза с наличността, ако кризата с торовете не бъде разрешена.

Един милион разселени заради сушата в СомалияБроят на хората, изправени пред кризисни нива на глад в Сомалия, се очаква да нарасне от около пет милиона на повече от седем милиона през следващите месеци

ООН изчислява, че броят на хората в „извънредна ситуация на глад“ е скочил от 135 милиона през 2019 г. на 345 милиона към момента.

Екстремното време и изменението на климата също допринасят за глобалната продоволствена несигурност. Китай, най-големият производител на пшеница в света, претърпя множество екстремни метеорологични явления - от внезапни наводнения до тежки засушавания.

По-рано този месец страната въведе първата си извънредна ситуация поради суша, след като централните и южните провинции преживяха седмици на екстремни горещини, а температурите в десетки градове надвишаваха 40 градуса по Целзий. Горещата вълна попречи на производството на земеделски култури и застраши добитъка.

„Производството на ориз със сигурност е много уязвимо към промените в метеорологичните температури. Когато погледнем общото предлагане на производство на храни в азиатско-тихоокеанския регион, приблизително 60% от него е земеделие с дъждовно отглеждане“, коментира пред CNBC Бруно Караско, генерален директор на отдела за устойчиво развитие и изменението на климата в Азиатската банка за развитие.

Експертите отбелязват и друг сериозен проблем - от приблизително 828 милиона души в световен мащаб, които са били засегнати от глад през 2021 г., трима от всеки петима (59%) са жени. Това се посочва в доклад на хуманитарната организация Care.

Това се равнява на 150 милиона повече жени, изправени пред продоволствена несигурност, отколкото мъже, като тази пропаст продължава да се разширява.

Най-голямата хранителна компания продължава да увеличава ценитеNestlé е повишила цените на продуктите си с 6.5% през първото полугодие на 2022 г. на фона на


От 2018 г. несъответствието между продоволствената сигурност на мъжете и жените е нараснало 8.4 пъти, ускорено отчасти от пандемията от COVID-19. От началото на войната на Русия в Украйна и съпътстващия я недостиг на храна, успоредно с ускоряващите се инфлационни фактори, ситуацията изглежда ще се влоши още повече.

Според доклада на ООН за 2022 г. жените имат по-лоша продоволствена сигурност от мъжете във всеки регион по света. Това несъответствие е особено ясно изразено в развиващите се страни и по-специално в южното полукълбо.

Докладът на Care също така установява, че с нарастването на неравенството между половете в 109 държави се е увеличила и продоволствената несигурност. В същото време момичетата и жените са отговорни за 85-90% от приготвянето на храна в домакинствата в световен мащаб и за по-голямата част от пазаруване на храна, според Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg