Пандемията увеличи хората в крайна бедност с над 100 хиляди

3064
Пандемията увеличи хората в крайна бедност с над 100 хиляди

© Unsplash

Коронавирусната пандемия задълбочи неравенството във финансовото състояние на най-бедните и най-богатите хора в света, пише CNN, позовавайки се на нов доклад.

Милиардерите приключиха 2020 година с най-силното си увеличение на съвкупното им състояние, откакво World Inequality Lab започна да осъществява това проучване през 1995 година.

Тяхното състояние се повиши с 3.6 трилиона долара само през миналата година, което представлява 3.5% дял от общото богатство на домакинствата по света.


В същото време, пандемията е докарала нови 100 млн. души по света до състояние на крайна бедност, с което те вече са 711 млн. души.

Световният доклад за неравенството е базиран на 4-годишната работа на над 100 изследователи, пише CNN. От изданието ни посочват и пет от най-важните извода:

Разликата в богатството между хората е огромна

Най-богатите 10% от населението по света контролира 76% от световното състояние. За сравнение, най-бедните 50% от хората по света притежават едва 2 на сто от богатството. Средните 40% от населението, контролират 22 на сто от глобалното състояние.

Най-богатите 10% от хората по света печелят 52% от доходите ни, а най-бедните 50% се задоволяват с едва 8%. Средната класа печели около 39% от парите.

Богатите стават все по-богати

Състоянието на най-богатите хора в света расте между 3 и 9% на годишна база, докато най-бедната част от населението добавя 3 на сто годишно към състоянието си.

Между 1995 и 2021 година, най-богатият 1% от населението е натрупал 38% от глобалното състояние в световен мащаб.

Разликата в богатството зависи от региона

В Латинска Америка се отчита най-голяма разлика между богатството на най-бедните и най-богатите. Десетте процента на най-богатото население там контролира 77% от състоянието, докато най-бедните 50% се задоволят едва с 1%.

Разликата е Европа е значително по-малка. Богаташите контролират 58% от състоянието, докато най-бедните 50% притежават 4 на сто.

Доходи на населението

Средните доходи на най-богатите 10% от населението днес са 38 пъти по-високи, докато през 1980 година разликата бе доста по-висока – 53 пъти.

Днес неравенството в доходите е съпоставимо с това от 1910 година, когато разликата бе 41 пъти.

Доходите на жените все така изостават от парите, които мъжете печелят

В периода от 2015 до 2020 година, жените печелят малко под 35% от доходите по света.

Най-висок дял на доходите на жените се отчита в бившите съветски републики, а най-нисък в Близкия изток и Субсахарска Африка.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg