Първи форум ЕС- Централна Азия

352
Първи форум ЕС- Централна Азия

Франция, в качеството си на председателстваща ЕС, беше домакин на важен европейски форум в Париж, посветен на сътрудничеството със страните от Централна Азия. Поканени бяха 5 страни – Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан. В дневния ред на срещата бяха проблеми като борбата с наркотиците и с тероризма.

“Най-напред, нека кажа, че такава среща се провежда за първи път, заяви Пиер Морел, представител на ЕС за връзките с Централна Азия. "Това е една оригинална инициатива на френското председателство".

Франция е обсъдила енергийната сигурност, тоест за диверсификацията на енергийните доставки. "Целта на срещата обаче не е да се демонстрира желание ЕС да скъса с Русия, тоест със своя основен енергиен доставчик. Трябва да бъдем реалисти, когато си поставяме дългосрочни цели. Геологията е наложила такива дадености, че ние сме основен енергиен партньор на Русия за десетилетия напред, тоест за дълго", коментира Морел.

Същевременно страните от Централна Азия разполагат със сериозен потенциал, който следва да се развиван, макар досега да е бил малко използван. Тези страни също търсят партньорство. И не е анти-руско да се подчертае тази даденост, щом като в следващите години се очертава страна като Казахстан да се превърне в четвъртия световен доставчик на петрол.

"Ето защо е нормално да разнообразим своите доставчици на икономическа основа. Идеята ни, че това не е нещо анти-руско, а е от интерес за всички и е подчинено на пазарната логика в световен мащаб", допълни представителят на ЕС за Централна Азия.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg