ПАСЕ се притеснява за човешките права в Британия и Австрия

531
ПАСЕ се притеснява за човешките права в Британия и Австрия

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) към Съвета на Европа публикува във вторник данни за правата на човека в страни като Великобритания, Австрия и др. Фактът, че Великобритания и Австрия така и не са подписали протокол номер 12 към Европейската конвенция за правата на човека, насочена към противостоене срещу расизма и расовата дискриминация, буди сериозни притеснения в комисията.

Както е посочено в доклада, престъпленията на основата на расова ненавист са често срещани на територията на Великобритания. Дискриминацията и откритите нападки в страната засягат мюсюлманите, емигрантите, бежанците и циганите.

Пресата, предимно жълтата, представя непрекъснато тези групи в негативна светлина. Цветнокожите деца са по-често изключвани от училищата, а етническите малцинства са повече дискриминирани при прием на работа, пише РИА Новости.

Аналогични проблеми, според комисията, съществуват и в Австрия, където за лицата без австрийско гражданство остава проблемът за достъп до работа или до образование. В Австрия също така са разпространени антисемитските настроения към евреите и мюсюлманите.

Кореняците австрийци не проявяват дължимото уважение към паметниците, гробищата, военните мемориали, като ги разграбват и унищожават.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg