Печалбата на Arcelor Mittal се повишава с 41% през първото тримесечие

493
Печалбата на Arcelor Mittal се повишава с 41% през първото тримесечие

Печалбата на сформираната през изминалата година стоманодобивна компания - Arcelor Mittal се е повишила с 41% през първото тримесечие, в резултат на повишението в цените на металите на световните стокови борси.

Чистата печалба на компанията за първите три месеца се е повишила до 2.25 млрд. долара, или 1.62 долара на акция, на фона на печалбата от 1.6 млрд. долара, или 1.16 долара на акция, ако компанията съществуваше през първото тримесечие на миналата година.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха тя да възлезе на 2.1 млрд. долара.

Продажбите на учредената след поглъщане в размер на 38.3 млрд. долара е повишила продажбите си със 17% на годишна база, до 24.5 млрд. долара.

Сливането на Mittal Steel Co. и Arcelor SA през изминалата година след дълга борба между двете компании създаде най-големия световен производител на стомана, който е близо три пъти по-голям от следващия му най-голям конкурент.

За добрите резултати е съдействало силното търсене на стомана в Европа, както и повишението с 15% в цената на продукта на стоковите пазари.

От началото на годината акциите на новата компания са се повишили с близо 38%, правейки пазарната й капитализация 81 млрд. долара. Акциите на компанията отбелязаха повишение от нови 1.35 долара, или 2.4%, до ниво от 58.08 долара по време на щатската им търговия вчера.

Резултатът бе вторият тримесечен такъв за най-големия световен производител на стомана, който произвежда една десета от общото производство на стомана в света.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации е възлязла на 4.3 млрд. долара, което превиши направената на 21 февруари прогноза на компанията за печалба между 4 и 4.2 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg