Печалбата на GM два пъти над очакванията, акциите й поскъпват с 6%

427
Печалбата на GM два пъти над очакванията, акциите й поскъпват с 6%

Най-големият щатски автомобилен производител - General Motors Corp. отчете трета поредна тримесечна печалба в резултат на значително подобряване на разходите.

От базираната в Детройт компанията обявиха печалба в размер на 891 млн. долара, или 1.56 долара на акция на фона на реализираната година по-рано загуба от 3.4 млрд. долара, или 5.98 долара на акция.

Резултатът превиши над два пъти средните очаквания на анализаторите, което доведе до повишение от 5.5% в цената на акциите на компанията на извънборсовия пазар преди стартирането на щатската търговия.

За добрите резултати на компанията съдейства значителното съкращаване на разходите й, вследствие на предприетата програма по преструктуриране.

Приходите на General Motors обаче, са отбелязали спад през изминалото тримесечие от 13% до 46.8 млрд. долара, поради продажбата на финансовото звено GMAC LLC.

Без да се отчитат еднократните разходи, печалбата е възлязла на 2.48 долара, на фона на средните очаквания на анализаторите за резултат от 1.11 долара на акция.

След добрия резултат, акциите на компанията поскъпнаха с 1.8 долара на извънборсовия пазар до ниво от 34.45 долара за брой.

За изминалото тримесечие продажбите на автомобили на компанията са се понижили с 7% в САЩ, като в Азия и Тихоокеанския регион са се повишили с 8.2%. В Европа продажбите на компанията са нараснали с 4.7%, докато в Южна Америка с 20%.

Като цяло General Motors е продала 2.414 млн. автомобила и камиона за изминалото тримесечие, с което отново измести от лидерската позиция японския си конкурент Toyota, чиито продажби са възлезли на 2.37 млн. броя.

Добрият резултат идва след изненадващата печалба отчетена от втория най-голям щатски производител на автомобили - Ford Motor Co., откъдето обявиха печалба в размер на 750 млн. долара.

През изминалото тримесечие акциите на General Motors поскъпнаха с 23% в резултат на спекулации за подобряване на финансовото й състояние.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg