Перспективата по ААА рейтинга на САЩ остава стабилна

629
Перспективата по ААА рейтинга на САЩ остава стабилна

Кредитният рейтинг AAA на САЩ продължава да бъде стабилен, въпреки че финансите на правителството отслабват, вследствие на разходи по подкрепата на финансовата система и икономиката на страната, казват днес от Moody's Investors Service, цитирани от Reuters.

Най-високият възможен рейтинг на САЩ е подкрепен от статуса на страната като най-голямата икономика в света, както и от гъвкавите й пазари и откритата й търговия, се казва в изявлението на Moody's.

Стабилната перспектива означава, че рейтинговата агенция намира за малко вероятно AAA рейтинга на страната да бъде подложен на натиск в следващите 12-18 месеца.

Финансите на САЩ са се влошили значително вследствие на кредитната криза, рецесията и разходите на правителството, за да се справи с тях, казват от Moody's.

Бюджетният дефицит на САЩ нарасна до 1.4 трлн. долара през 2009 г. което е почти 10% от БВП на страната. От Белия дом прогнозират дефицитът да достигне 1.6 трлн. долара през тази година.

"Съотношенията на държавния дълг към БВП и към приходната част в бюджета на САЩ се влошават рязко и след кризата вероятно ще бъдат по-високи от тези на други страни с рейтинг Aaa," казват от Moody's.

Съотношението на задълженията към приходите в бюджета е нараснало повече от два пъти през последните три години, надхвърляйки 400%, което е индикация за евентуално напрежение по отношение на финансите на правителството в бъдеще, смятат от Moody's.

По-голяма част от влошаването на тези съотношения обаче идва от закупуването на активи, включително дялово инвестиране, според Moody's.

Рейтингът на САЩ може да бъде поставен под натиск, ако възходящата тенденция при дълговите съотношения и лихвените разходи продължи и не се вземат мерки за стабилизирането им, предупреждават от Moody's.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg