Петролът под 79 долара за барел

472
Петролът под 79 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол задълбочиха понижението си, като вчера ценната суровина загуби 2.2 долара от стойността си, до ниво от 79.02 долара за барел с доставка през ноември.

По време на азиатската си търговия петролът се понижи под 79 долара за барел, след като загуби нови 20 цента от стойността си до 78.82 долара за барел.

Спадът при петрола се предопредели до голяма степен след данните, че от Royal Dutch Shell PLC планират повишение на производството си в Нигерия, чиито мощности бяха намалени след вълната от насилие в страната през
изминалата година.

Производственият терминал на компанията е с дневен капацитет от 380 000 барела при пълна натовареност на мощностите, като той не работеше от февруари 2006 година.

Цената на петрола бе изключително волатилна през последните седмици на фона на дебатите на пазара относно това дали търсенето ще се забави, както и дали ще бъде адекватно посрещнато от предлагането.

Все повече стават анализаторите, прогнозиращи и по-нататъшно понижение при петрола през настоящото четвърто тримесечие, като през същото ценната суровина е регистрирала спад през 13 от последните 20 години.

Някои анализатори очакват до края на годината дори да станем свидетели на цена на петрола от 65 долара за барел.

По-нататъшно въздействие върху "черното злато" се очаква да окажат данните за запасите на петрол и петролни продукти в най-големия му световен потребител - САЩ, които ще бъдат оповестени в сряда.

Дори и да станем свидетели на спад в цената на петрола през четвъртото тримесечие обаче, според Виктор Шум, анализатор от компанията Purvin & Gertz, ценната суровина ще продължи да бъде подкрепяна от фундаментални фактори, като силно търсене, в основата на което стоят развиващите се икономики като тези на Китай и Индия.

Спадът в цената на петрола се подкрепи и от продължаващото поскъпване на долара спрямо останалите основни валути.

Еврото се понижи до нива от около 1.4030 долара, след като вчера се разменяше трайно на 1.4100 долара за едно евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg