Петролът се повишава до нов рекорд над 88 долара за барел

536
Петролът се повишава до нов рекорд над 88 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол регистрираха нов исторически рекорд вчера, като моментно достигнаха ниво от 88.20 долара за барел с доставка през ноември по време на вчерашната им търговия на щатските пазари.

Известен спад отбеляза ценната суровина в края на деня и по време на азиатската си търговия, като към момента тя се търгува при ниво от около 87.50 долара за барел.

Понижението в цената на петрола от рекордната му стойност се предопредели в известна степен от очакванията запасите в най-големия им световен потребител да отбележат известно повишение.

Анализаторите очакват запасите на петрол в САЩ за седмицата до 12 октомври да регистрират повишение от 1 млн. барела, докато тези на дестилирани горива да се понижат с 400 000 барела.

Прогнозите сочат още намаляване на използването на производствения капацитет на щатските рафинерии с 0.4 процентни пункта.

Поскъпването на цената на петрола се предопределя от очакванията турският парламент да одобри днес трансгранично нападение над кюрдската работническа партия в Северен Ирак, което повиши очакванията за нарушаване на производството на суровината в страната с трети най-големи световни запаси.

Допълнително ръстът в цената на "черното злато" се предопределя и от направените изказвания от страна на страните от ОПЕК, че производството е непроменено, а потреблението му нараства, в резултат на продължаващото силно търсене от страна на развиващите се икономики, като Китай и Индия.

Много анализатори са на мнение, че поскъпването при ценната суровина не се предопределя от фундаментални фактори, като търсене и предлагане, а от спекулативни очаквания за нарушаване на доставките.

Това положение според тях едва ли може да обоснове трайно и продължително повишение в цената на петрола и е възможно през следващите месеци да станем свидетели на понижение в цената на суровината.

Най-песимистичните прогнози сочат, че е възможно в края на годината цената на ценната суровина да завърши при нива от около 70 долара за барел.

Лек спад по време на азиатската борсова сесия регистрираха и цените на останалите петролни продукти, като тези на отоплителното гориво загубиха половин цент от стойността си, до ниво от 2.3334 долара за галон, а на бензина с 0.05 цента, до ниво от 2.1732 долара за галон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg