По-малко от 100 долара за барел – опасно за петролните компании

537
По-малко от 100 долара за барел – опасно за петролните компании

Цените на петрола сорт Urals спаднаха в петък под 100 долара за барел. Не е смъртоносно, но е опасно за петролните компании, предупреждават анализаторите, цитирани от „Ведомости“.

Почти час цената на спотовите договори за руски петрол се запази в границите 99.27-99.99 долара за барел. Към края на деня Urals се върна към равнището от 100-15 долара (-1% спрямо четвъртък). Над 100 долара Urals започна да струва през март, а през юли достигна 141.7 долара, след което започна да поевтинява.

Докато петролът се приближаваше към своя пик (през май, когато той поскъпна от 102.8 до 124.14 долара), руските петролни и газови компании едва ли не всеки ден обновяваха историческите си максимуми по капитализация: „Роснефт“ достигна 129.3 милиарда долара (РТС), „Лукойл“ - до 96.3 милиарда долара, „Газпром“ - до 365.8 милиарда долара. В петък същият този „Газпром“ струваше, както и през пролетта на 2006 г. - 205.2 милиарда долара, „Роснефт“ - както през ноември 2006 г. - 83 милиарда долара. Най-безболезнен бе спада при „Лукойл“ - до нивото от тази зима 57.5 милиарда долара.

„Страхувам се, петролът и занапред ще продължи да поевтинява – той няма да бъде подкрепен даже и от новините за рекордното съкращаване на американските запаси“, отбелязва анализаторът на „Уникредит Атон“ Павел Сорокин. Но и той, както и неговият колега от „Алфа-банк“ Константин Батунин, все още вярват, че цената на Urals няма да спадне под 90 долара. „Ако петролът (всички сортове) се приближат до такова равнище, ОПЕК ще се реши да съкрати предлагането. Макар и за кратък период петролът отново ще поскъпне“, убеден е Батунин.

Ако спадът на цените спре, тогава третото тримесечие „няма да бъде смъртоносно“ за руската петролна индустрия: нейните печалби ще бъдат както през първото тримесечие, когато Urals струваше средно 93.3 долара, смята Сорокин. Наистина експортното мито, което е в сила през август-септември, е много по-високо, отколкото тогава - 68 за барел (през юли бе 54.5 долара, през първото тримесечие – около 43 долара). Но чистата експортна цена все още надвишава равнището януари-март – около 54 долара за барел срещу 50 долара през първото тримесечие: чистата рентабилност на „Роснефт“ тогава бе 15.7%, на „Лукойл“ - 12.7%.

И петролните компании все още имат шанс за компенсации – за сметка на вътрешните продажби на петролни продукти, например. Въобще не е сигурно, че членовете на ОПЕК ще решат да подкрепят пазара. По данни от допитване на „Блумбърг“ 29 от 32 анализатори по енергетика смятат, че Саудитска Арабия и останалите страни от Персийския залив, добиващи половината нефт на ОПЕК, тази седмица ще се обявят против предложението на Иран и Венецуела да се съкратят квотите за добив. Мнозинството страни от ОПЕК „не желаят цените да скочат след обявяването за съкращаване на квотите ... да достигнат още веднъж до 150 долара“, подкопавайки ръста на световната икономика и търсенето на петрол, заяви Майк Уитнър, петролен анализатор от „Сосиете Женерал“.

„Ако цените паднат с 35% от юлския пик, до 95 долара за барел, а ние смятаме, че това ще се случи, тогава към края на годината цените на енергоносителите ще престанат да оказват натиск върху индекса на потребителските цени“, заяви Карл Уейнбърг, главен икономист на High Frequency Economics. Това би позволило на централните банки по-малко да се безпокоят за инфлацията и да се концентрират върху подкрепата за икономиката, което ще се отрази положително на световните фондови пазари, смята издателят на бюлетина „Fullermoney“ Дейвид Фулър.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg