Потребителското доверие в САЩ през август с петмесечен максимум

570
Потребителското доверие в САЩ през август с петмесечен максимум

Потребителското доверие в САЩ се е повишило през август до петмесечен максимум, вследствие на понижението в цените на бензина и горивата, както и на подобряването на трудовия пазар в най-голямата световна икономика.

Индексът RBC Cash Index се е повишил до 89.3 пункта през август, което бе значително повишение, в сравнение със стойността му от 76.1 пункта през юли. Регистрираната през юли стойност бе и най-слабото му представяне от година насам.

Новата стойност на показателя бе най-високата от март месец насам, сочи статистиката.

Одобрението на политиката на администрацията на президента Буш също леко се е повишило до 41%, в сравнение с регистрираната през изминалия месец стойност от 37%, одобряващи политиката й.

Индексът на текущите условия също е отбелязал повишение през август, нараствайки до 105.6 пункта, в сравнение с 95.8 пункта месец по-рано.

Индексът на бъдещите очаквания за развититето на щатската икономика се е повишил до 43.9 пункта през настоящия месец, в сравнение с 23.1 пункта през юли.

До голяма степен за подобрението на очакванията са повлияли и данните за ръста на щатската икономика през второто тримесечие, които изненадаха приятно анализаторите.

През август цената на бензина в САЩ се понижи до 2.84 долара средно за барел, след като три месеца по-рано премина психологическото ниво от 3 долара за барел.

Равнището на безработица в страната остава относително ниско при ниво от 4.6% през юли, макар и да е регистрирано леко повишение, в сравнение с месец по-рано, когато тя възлизаше на 4.5%.

Склонността на потребителите да правят значителни покупки също се е повишила, като индексът, следящ изменението в тези настроения, се е повишил до 97.9 пункта, в сравнение с 83.6 пункта през юли.

Като заплахи пред по-нататъшното потребление на домакинствата, съставляващи близо две трети от икономиката, се явява слабостта на имотния пазар в страната, както и лавинообразното нарастване на лошите ипотечни кредити, които заплашват цялата щатска икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg