Правата на човека разискват по време на пленарната сесия в Брюксел

369
Правата на човека разискват по време на пленарната сесия в Брюксел

Предстоящата пленарна сесия на Европейския парламент ще се проведе на 7-8 май 2008 г. в Брюксел. Сесията ще бъде открита на 7 май в 15.00 часа местно време.

Докладът относно правата на човека по света през изминалата 2007 г., който ЕП ще обсъди на 7 май, разглежда серия от проблеми в тази област, като смъртното наказание и правата на жената и детето, обръщайки специално внимание на държави като Китай, Иран и Русия, в които все още съществуват проблеми със спазването на основни човешки права.

Първият по рода си доклад на Европейския парламент върху мисиите за наблюдение на изборите подчертава тяхното ключово значение, особено за развиващите се страни. ЕП иска да засили своята роля в този процес, по-специално по отношение на периода непосредствено след изборите, когато новoизбраните парламенти се нуждаят от насоки как да функционират в демократична среда.

Засилване на борбата срещу допинга, ясни насоки относно прилагането на европейското право в областта на спорта, както и възможното дерегулиране на пазара на хазартни игри са някои от основните теми на доклада на Европейския парламент върху Бялата книга за спорта. Депутатите наблягат на необходимостта от формулирането на последователна политика на ЕС в тази област.

На 8 май Европейският парламент ще обсъди и гласува доклад върху дейността на лобистите в европейските институции. В него се настоява за общ задължителен регистър на лобистите към Съвета, Комисията и Парламента, който да включва информация за източниците на финансиране, общ кодекс за поведение и санкции при неспазването му.

Докладът върху реформата на сектора на памукопроизводството предлага съществени изменения в организацията на отрасъла, които да дадат по-голяма гъвкавост на държавите-производителки в ЕС, сред които е и България.

След откриването на сесията на 7 май, Европейската комисия ще представи пред ЕП доклад за първото десетилетие на Икономическия и паричен съюз, както и изявление по повод Трансатлантическия икономически съвет.

На 7 май депутатите ще обсъдят доклада на Glyn Ford (ПЕС, Обединено кралство) върху търговските и икономически отношения с държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg