Прегрява ли китайската икономика?

611
Прегрява ли китайската икономика?

Основният автор на доклада за икономическите прогнози на Световната банка заяви, че се забелязват признаци на прегряване на китайската икономика, като подчерта, че според него властите в Пекин си дават сметка за проблема

"Вече могат да се видят признаците на напрежение в китайската икономика, особено в сектора на надвижимите имоти", каза анализаторът на макроикономическите тенденции в Световната банка Андрю Бърнс.

Идеята, че в китайската икономика започва постепенно да прегрява, е спорна. Някои икономисти считат, че експлозията на цените на недвижимите имоти в големите градове показва всички характеристики за това, а според други няма признаците на прегряване на китайската икономика.

Световната банка предвижда, че през 2010 г. растежът на китайската икономика ще е 9.0%, което е много повече от средното за света 2.7%.

"В Китай има слаб лихвен процент във вътрешността на страната и специфичната природа на бюджетното стимулиране налага напрежения в икономиката и кара правителството да направи крачка назад", отбелязва Бърнс.

"Вярно е, че има известна уязвимост, произтичаща от твърде много икономическо стимулиране в Китай и властите си дават напълно сметка за това", каза друг анализатор в Световната банка Ханс Тимър.

Президентът на световната финансова институция Робърт Зелик бе предупредил още от септември 2009 г. за "изплуването на нови опасности" успоредно с извънредния растеж на приходите в Азия и особено в Китай, а през ноември вече открито спомена за риска от прегряване на икономиката в Поднебесената.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg