Продажбите на дребно в САЩ със спад от 0.2% през април

521
Продажбите на дребно в САЩ със спад от 0.2% през април

Продажбите на дребно в САЩ са намалели през април заради силен спад в покупките на автомобили, предава Bloomberg. С изключение на покупките на автомобили, продажбите на дребно бяха стабилни през миналия месец, като данните сигнализират, че нарастващите енергийни разходи и колебливият трудов пазар не са попречили на американците да пазаруват.

Продажбите на дребно отбелязват спад от 0.2% на годишна база през април, в сравнение с 0.2-процентно увеличение през март, обяви Търговският департамент. Покупките на дребно, с изключение на автомобили, са се увеличили с 0.5%, което е повече от два пъти над предварителните прогнози.

Резултатите може да събудят очаквания, че потребителите ще похарчат върнатите им надвнесени данъци в молове и ресторанти през следващите месеци, като по този начин ще “омекотят” забавянето на икономиката. Въпреки всичко, по-строгите ограничения за кредитиране, съкращаването на работни места и падащите цени на имотите показват, че всяко подобно “събуждане” може да продължи кратко.

Друг правителствен доклад показва, че цените на стоките, внесени в САЩ, са нараснали с 1.8% през април, водени от скока в цената на горивата и металите. С изключение на петрола, цените са нараснали с 1.1% вследствие на по-високи разходи за капиталови стоки, промишлени доставки и авточасти.

Днешният отчет показва, че покупките на автомобили и авточасти са намалели с 2.8% през април - най-много от юни насам. Спадът през март е възлизал на 0.5%.

Промишлените данни от миналата седмица сочат, че автомобилите и леките камиони са се продавали с годишен темп от 14.4 млн. през април - най-малкото от почти десетилетие насам.

Продажбите на бензиностанциите също са намалели през април, въпреки че цената на бензина се увеличи. Продажбите на бензиностанциите са паднали с 0.4% през месеца, в сравнение с увеличение от 1.6% на годишна база през март.

Докладът показва стабилни продажби в секторите, свързани с имотния пазар като строителни материали, обзавеждане и уреди. Нарастването от 1.9% в търсенето на доставките на строителни материали е най-голямото от май 2007 г. насам. Продажбите на ресторантите също нарастват с 0.9% - най-много от година насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg