Производството на ток от въглища с първи спад в историята

581
Производството на ток от въглища с първи спад в историята

© Pixabay

Световното производство на електроенергия от въглищни централи регистрира първия си спад в историята през първото тримесечие на 2020 г., съобщава Bloomberg.

Понижението идва на фона на затварянето на част от мощностите по време на пандемията и забавянето на някои от големите проекти за изграждане на нови ТЕЦ-ове на въглища.

Затварянето на енергийни блокове, най-вече в Европа и Съединените щати, по време на карантината е изпреварило като темпове откриването на нови мощности, показват данните от шестмесечния доклад на неправителствената организация Global Energy Monitor.

Нетният спад в производството на енергия от въглища е минимален - с 2.9 гигавата, или около 0.1% от глобалния капацитет, но въпреки това бележи повратен момент в развитието на световната енергийна система.


"Пандемията от COVID-19 забави проектите за изграждане на нови въглищни централи и в същото време даде възможност на много държави да преосмислят бъдещите си енергийни стратегии.

Сега те могат да изберат най-оптималния път за преминаването от въглища към алтернативна чиста енергия", казва програмният директор на Global Energy Monitor Кристин Ширър. 

Развитите икономики в Европа и Северна Америка все по-решително се преориентират към възобновяеми енергийни източници, докато минните компании разчитат основно на държавите от азиатския регион, които поддържат търсенето на изкопаеми горива.

Световното потребление на въглища обаче е на път да регистрира най-силния си годишен спад от Втората световна война насам на фона на икономическата криза, предизвикана от COVID-19.

Това показват прогнозите на Международната енергийна агенция, цитирани от Bloomberg.

Изграждането на нови въглищни ТЕЦ-ове в Азия се забавя, а някои държави, като Бангладеш и Виетнам, дори обмислят спиране на част от проектите.

Плановете на Китай за строителство на няколко големи електроцентрали на въглища пък заплашват да задълбочат проблемите със свръхкапацитета на страната в производството на електроенергия.

Средното натоварване на мрежата в Поднебесната империя може да падне до 45% през 2025 г., според проучване на университета в Мериленд.

ООН призова международната общност за подписване на мораториум върху строителството на нови въглищни централи до 2020 г., за да могат да бъдат постигнати целите, заложени в Парижкото споразумение за климата.

Но въпреки това по света има над 190 гигавата капацитет от въглищни ТЕЦ-ове, които са в процес на изграждане, припомня изданието.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg